<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Profesor s Kembridža tvrdi da vanzemaljci liče na ljude

Iako ih je većina godinama prikazivala kao male zelene, u novoj knjizi vodećeg evolucijskog biologa profesora Sajmona Konveja Morisa s Kembridža, tvrdi se da će, ako oni postoje i ikad ih susretnemo, izgledati slično nama.

03. juli 2015, 12:00

Konvej Moris kazao je da vjeruje da su vanzemaljci koji su slični ljudima razvili barem na jednoj od mnogih planeta koje su poput Zemlje, a otkrili su ih astronomi. U svojoj knjizi "The Runes of Evolution" on predstavlja princip konvergentne evolucije, odnosno princip prema kojemu će različite vrste nezaisne jedna od druge razviti slična obilježja, dodajući da se taj princip ne odnosi samo na Zemlju.

"Pokušavam predstaviti mogućnost da su stvari koje smatramo najvažnijima, kao što su kognitivna sofisticiranost, veliki mozgovi, inteligencija, takođe konvergentni. Dakle, isti se aranžman odnosi i na planete poput Zemlje", poručio je Konvej Moris, prenosi "Independent".

Takođe, kazao je da bi prema tom principu slično izgledao i biljni i životinjski svijet na drugim planetama. "Naravno, to ne znači da će svaka planeta koja je poput Zemlje imati život, a kamoli humanoide. Ali, ako pričamo o sofisticiranoj biljci, ona će izgledati kao cvijet. Ako želite letjeti postoji tek nekoliko načina na koje se to može. Ako želite roniti, kao morski pas, postoji tek nekoliko načina na koje se to može. Ako želite toplokrvnost, kao kod ptica i sisavaca, postoji tek nekoliko načina na koje se to može ostvariti".

"Čitav biznis s vanzemaljcima, Keplerom, potraga za solarnim planetama, misije na Mars, sve to se kreće toliko velikom brzinom da možemo biti prilično sigurni da će sve dosadašnje ideje biti otvorene za reviziju idućih godina", dodao je.

"Problem postaje akutan: ne bismo trebali da budemo sami, ali, slavne posljednje riječi, svi dokazi ukazuju na to da jesmo. Možda se vanzemaljci skrivaju, kao prema ideji Artura C. Klarkea, ili kao što je Stefan Bakster predložio, mi živio u virtuelnom svijetu. Stvarno ne znam. Ali sumnjam da smo tek počeli grebati po površini stvarnosti, u nedostatku bolje riječi", zaključio je.