<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Atina odlučuje: Još jedan dan do grčkog referenduma

Grčki referendum o prihvatanju uslova finansijske pomoći MMF-a, Evropske komisije i Evropske centralne banke održaće se sutra.

04. juli 2015, 12:00

Referendum je zakazao grčki premijer Alexis Tsipras 27. juna, a Parlament i predsjednik države ratificirali su odluku u roku od 24 sata. Bit će to prvi referendum u Grčkoj nakon 1974. godine, i prvi referendum koji se ne tiče političkih pitanja.

Građani će biti pitani da li odobravaju prijedlog Evrospke komisije, Međunarodnog monetarnog fonda i Evropske centralne banke koji je dostavljen Atini 25. juna.



Grčka je trenutno duboko podijeljena i ankete pokazuju da su opcije "da" i "ne" gotovo izjednačene sa blagom prednošću onih koji ne odobravaju uslove nove dvogodišnje finansijske pomoći.

Premijer Tsipras je uz nekoliko izmjena načelno pristao na uslove nakon što ih je odbio samo nekoliko dana ranije. Države EU na čelu sa Njemačkom odbile su Tsiprasov prijedlog odlučivši se za nastavak pregovora tek poslije održavanja referenduma.