<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Devet sela u RS ostaje bez škola

Pod dunjom u školskom dvorištu u Konotarima, na Manjači, đaci se od jeseni više neće igrati. Nema ih dovoljno da bi škola opstala.

05. juli 2015, 12:00

 Đaci su koji su ovu školsku godinu završili u područnoj školi u Konotarima od jeseni svoje osnovno obrazovanje nastavljaju u OŠ “Petar Kočić” u Kolima. Osnovna škola u Konotarima od jeseni biće zatvorena.

Mještani pričaju da su 60-tih rukama pravili cigle i gradili školu, kada u selu nije bilo ni vode ni struje.

Tad je i po tridesetak đaka sjedilo u školskim klupama. Učiteljice i učitelji mještanima su ostajali u lijepom sjećanju.

David je jedan od četvoro đaka, koji će od jeseni u školu u Kolima. Od septembra će biti đak putnik.

Davidov otac Stanislav, završio je školu u Konotarima, kao i dvoje starije djece. Kaže, svi su digli ruke od sela.

“Krivo je društvo koje je zanemarilo selo. Zatvaranjem ove škole, zatvara se sve ovde. Mi smo imali ovde stotinjak kuća gdje se sad vodi na neki minimalac, tridesetak kuća sa malom djecom”, priča Stanislav Simić.

Sudbinu škole u Konotarima djeli još osam područnih škola u Srpskoj, odlučila je Vlada Srpske i Ministarstvo prosvjete. Dvije područne, u Ljutom Dolu kod Berkovića i u Čelebićima kod Foče, izbjegle su zatvaranje zbog udaljenosti od centralnih škola, ikako ni jedna nema više od pet učenika.

” Da se izvrši na neki način socijalizacija djece i da mogućnost da djeca odrastaju sa drugom djecom, a ne sa učiteljem. Jer u dosta škola imamo slučajeve da je jedno ili dvoje djece, dva, tri učenika zajedno sa učiteljem i učiteljicom. Nemaju drugara za igru, ne mogu se družiti”, kaže Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture u Vladi RS.

Za učitelje i nastavnike iz ugašenih škola, kao i onih koje su izgubile status centralnih, poručuju iz ministarstva, nema straha od otkaza, jer će biti preraspoređeni. Zato su sve osnovne škole u Srpskoj dobile dopis da još ne raspisuju konkurse za upražnjena mjesta.