<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Kapetana Dragana izručuju Hrvatskoj: Vasiljković u četvrtak pred sudom

ZAGREB

Dragan Vasiljković, poznatiji kao Kapetan Dragan, ove nedjelje biće izručen Hrvatskoj i njegovo pojavljivanje u Splitu očekuje se u četvrtak 9. jula u jutarnjim satima.

06. juli 2015, 12:00

U splitskom Županijskom sudu obavljaju se pripreme za prihvat Vasiljkovića, koji je u australijskom pritvoru proveo gotovo devet godina. Njemu na teret stavljaju navodne ratne zločini nad civilima i ratnim zarobljenicima od 1991. do 1993. godine.

Vasiljkoviću je prošlog mjeseca dodijeljen branilac po službenoj dužnosti, splitski advokat Darko Stanić, inače partner iz nekadašnje zajedničke advokatske kancelarije sa Evelinom Tonkovićem, današnjim zamjenikom ministra unutrašnjih poslova. Stanić je vrlo iskusan upravo na području ratnih zločina, jer je branio jednog od optuženih u slučaju "Lora", ali i pripadnike JNA optužene za zločine nad civilima. Ima i podužu listu referenci u najtežim krivičnim predmetima.

Upravo izbor Vasiljkovićevog advokata izazvao je probleme na Županijskom sudu u Splitu, jer je više splitskih advokata odbilo da ga zastupa, dok se Borivoj Milošević, koji je nakratko bio imenovan, vrlo brzo izvinio zbog planiranog godišnjeg odmora.

Sam Vasiljković je izjavio da su mu čak dva hrvatska advokata otkazala punomoć, te da je jedan od njih primio ozbiljne prijetnje upućene porodici. Još je otvorena mogućnost da ga umjesto Stanića zastupa neki drugi advokat, jer kao australijski državljanin ima pravo na plaćenu odbranu pred hrvatskim sudom.

Nakon izručenja hrvatskim vlastima u četvrtak ujutro, Vasiljković bi trebalo da bude predat splitskom županijskom državnom tužilaštvu koje protiv njega vodi istragu. Tamo će ga ispitati istražioci koji bi potom trebalo da zatraže da mu se odredi istražni zatvor, u kojem bi čekao suđenje.

Prema ranije objavljenoj proceduri, iz Australije bi u Hrvatsku trebalo da ga dovedu naoružani hrvatski policajci koji bi trebalo da budu s njim tokom leta, piše Tportal.hr.