<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Orić ostao bez putnih isprava

SARAJEVO

Sud BiH odredio je mjere kojima se ratnom komandantu Armije RBiH za SrebrenicuNaseru Oriću, osumnjičenom za ratni zločin nad Srbima, zabranjuje napuštanje BiH.

06. juli 2015, 12:00

Prema rješenju donesenom 29. juna, Orićevo kretanje unutar BiH ograničeno je na područje Kantona Sarajevo i Zeničko-dobojskog kantona.

Mjere zabrane podrazumijevaju i oduzimanje putnih isprava, kao i obavezu redovnog javljanja nadležnom organu, saopšteno je iz Suda BiH.

Izrečene mjere zabrane mogu trajati dok za tim postoji potreba, odnosno do drugačije odluke Suda, a kontrola opravdanosti vršiće se svaka dva mjeseca.

U slučaju da osumnjičeni prekrši izrečene mjere zabrane, može mu se odrediti mjera pritvora.

Orić je 10. juna uhapšen u Švajcarskoj prema potjernici koju je za njim raspisala Srbija za zločine počinjene nad Srbima na području Srebrenice.

On je u petak, 26. juna, specijalnim letom iz Švajcarske stigao u Sarajevo gdje ga je preuzela Granična policija BiH. Sa sarajevskog aerodroma, uz jake mjere obezbjeđenja, prebačen je u Tužilaštvo BiH. Potom je pušten na slobodu.