<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Bar kod 387 nije pouzdano mjerilo da je proizvod domaći, obavezno pročitajte i zemlju porijekla

Građani oprez

Bh. bar kod 387 utisnut na proizvodima u trgovinama nije u potpunosti pouzdan garant da je proizvod nastao u BiH, piše novinska agencija Patria.

06. juli 2015, 12:00

Iako većina Bosanaca i Hercegovaca prilikom kupovine u trgovinama vodi računa da je na proizvodima koje kupuju utisnut bar kod 387, vjerujući da je to garant da je proizvod proizveden u BiH, to i ne mora uvijek biti tako.

Zlatko Mahić iz Udruženja GS1, koje u BiH dodjeljuje bar kodove za proizvode objašnjava za agencijuPatria da bar kod 387 znači da je proizvod na tržište BiH pustila firma iz Bosne i Hercegovine, ali da ne mora značiti nužno da je taj proizvod i proizveden u BiH.

''Imate slučajeve da, naprimjer, makedonska firma proizvodi robu za bh. kompaniju, koja robu kasnije samo distribuira na bh. tržište. Takvi proizvodi također imaju oznaku 387'' – objašnjava Mahić, dodajući da na tim proizvodima najčešće i piše zemlja porijekla, ali vrlo sitnim slovima koja su teško čitljiva.

Admir Kapo iz Udruženja „Kupujmo i koristimo domaće“ objašnjava za Patriju da Udruženje već godinam pokušava da što veći broj domaćih proizvoda uz bar kod 387 ima i zvjezdicu, odnosno logo Udruženja „Kupujmo i koristimo domaće“, što je garant da je proizvod nastao u BiH .

''Skoro sav pakeraj je iz uvoza (kupuje se u rinfuzi) a onda se pakuje u vrećice sa bh. bar kodom'' – rekao je Kapo. Kupcima se savjetuje da prilikom kupovine u trgovinama na proizvodima čitaju i zemlju porijekla.