<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Danas sunčano i vruće, temperature do 38 stepeni

Danas jedan od natoplijih dana.-..

07. juli 2015, 12:00

Danas će u Bosni i Hercegovini prevladavati sunčano i vruće vrijeme.

Vjetar, slab, u Bosni sjeverni i sjeveroistočni, a u Hercegovini zapadni i jugozapadni. Jutarnja temperatura od 14 do 20, na jugu od 20 do 25, a najviša dnevna od 32 do 38 stepeni.

NARANDŽASTO UPOZORENJE!

Od juče je za područje BiH upaljeno narandžasto upozorenje, jer se očekuju visoke dnevne temperature zraka, od 32 do 38 stepeni. U srijedu, u sjevernim i južnim područjima, lokalno i do 40.

SAVJETI LJEKARA

Iz Doma zdravlja u Banjaluci već su pozvali građane da poštuju savjete za zaštitu od visoki temperatura zraka koje su prognozirane za naredne dane.

Kao zaštitu od ljetnih vrućina, ljekari navode izbjegavanje boravka na suncu kada je sunčevo zračenje najjače, nošenje odgovarajuće odjeće svijetlijih boja, kao i kapa, šešira i sunčanih naočala.

Preporučuje se i prilagođavanje fizičke aktivnosti vremenskim prilikama, izbjegavanje obilnih i masnih obroka, a uzimanje što više voća, povrća i dovoljne količine tečnosti-vode i prirodnih voćnih sokova.

Starijim osobama i hroničnim bolesnicima savjetuje se obavezno uzimanje propisane terapije.

Pri pojavi uporne glavobolje, vrtoglavice ili povraćanja, potrebno je javiti se svom porodičnom ljekaru.

Iz Hidrometeorološkog zavoda su potvrdili da se od danas do srijede očekuje visoka dnevna temperatura vazduha, od 33 do 38 stepeni (utorak), a u srijedu, koja će biti najtopliji dan u ovom toplotnom talasu - najviša dnevna temperatura iznosit će od 35 do 40 stepeni Celzijusovih.