<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

MMF: Bez novih sredstava za Atinu

Međunarodni monetarni fond (MMF) obavijestio je Grčku da ne može da isplati Atini nikakva sredstava, jer prošle sedmice nije platila dug, saopštio je danas predstavnik Fonda poslije razgovora direktorke MMF-a Kristin Lagard sa grčkom premijerom Aleksisom Ciprasom, prenose novinske agencije.

07. juli 2015, 12:00

"Direktorka je objasnila da Fond ne može da isplaćuje (nova sredstva) zbog politike o neizmirenim obavezama", rekao je taj predstavnik, prenosi Rojters.

Portparol Fonda je rekao da je Lagardova u razgovoru sa Ciprasom ponudila tehničku pomoć grčkoj vladi, ali da ga je podsjetila da MMF ne može da isplati nikakva finansijska sredstva Atini zbog toga što Grčka nije izmirila prošle sedmicu dug Fondu, prenio je AFP.

"MMF je primio na znanje referendum u Grčkoj. Nadziremo pažljivo situaciju i spremni smo da pomognemo Grčkoj, ako to zatraži", rekla je u kratkoj izjavi Lagardova.

Francuska agencija podsjeća da je u nedjelju, 5. jula, više od 61 odsto Grka na referendumu odbacilo zahtjeve međunarodnih kreditora za daljim oštrim mjerama štednje u zamjenu za nova sredstva za oporavak grčke privrede, što se smatra pobjedom ljevičarske Sirize, koja je na vlast došla prije nekoliko mjeseci.

Evropski zvaničnici raspravljaće danas o nastaloj situaciji, a francuski predsjednik Fransoa Oland i njemačka kancelarka Angela Merkel saopštili su da su za Grčku "otvorena vrata" za povratak pregovorima o dugu, ali i pozvali Atinu da napravi "ozbiljne" prijedloge, navodi AFP.