<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Danas i sutra paklene vrućine: Saznajte kada stiže toliko potrebno osvježenje!

Od ponedjeljka do srijede, u našoj zemlji, očekuje se visoke dnevne temperature zraka, od 32 do 38 stepeni. U srijedu, u sjevernim i južnim područjima, lokalno i do 40.

07. juli 2015, 12:00

Danas preovladava sunčano i vruće vrijeme. Vjetar, slab, u Bosni istočni i sjeveroistočni, a u Hercegovini jugozapadni. Dnevne temperature od 32 do 38 °C.


U srijedu 08.07.2015., sunčano i vruće. Jutro vedro i prijatno toplo. Tokom dana sunčano i vrlo vruće. Sutra će će biti najtopliji dan u ovom toplotnom talasu. U noći ka četvrtku na sjeveru postepeno naoblačenje, koje u noći mjestimično donosi osvježenje sa pljuskovima. Vjetar slab do umjeren, zapadni i jugozapadni, u noći na sjeveru u skretanju na sjeverni , prolazno će biti pojačan, na udare i jak. Jutarnja temperatura vazduha od 16°C do 22°C, na jugu oko 25°C, u višim predelima od 13°C. Najviša dnevna od 35°C do čak 40°C, u višim predjelima od 28°C.



U četvrtak 09.07.2015.Osvježenje uz prolaznu kišu i pljuskove sa grmljavinom. Tokom jutra i prijepodneva pljuskovi će se javiti prvo na sjeveru, a tokom dana premještaće se ka istoku. Očekuju se i lokalne nepogode praćene gradom. Na jugu i jugoistoku ostaje vrlo toplo, a u ostalim predjelima temperatura će biti niža i znatno prijatnija u odnosu na prethodne dane. Jutarnja temperatura vazduha od 14°C do 19°C, na jugu do 25°C. Najviša dnevna od 25°C do 30°C, na jugu i jugoistoku toplije do 36°C.

U petak 10.07.2015., prije podne na sjeveru zemlje pretežno oblačno vrijeme, ponegdje je moguća slaba kiša. U ostatku dana razvedravanje. U Hercegovini malo do umjereno oblačno i sunčano vrijeme. Jutarnje temperature od 12 do 18, na jugu od 17 do 23, a dnevne od 20 do 25, na jugu zemlje od 30 do 34°C.

U subotu 11.07.2015., sunčano. Jutarnje temperature od 8 do 12, na jugu od 14 do 19, a dnevne od 24 do 28, na jugu zemlje od 29 do 33 °C.

U nedjelju 12.07.2015., sunčano. Prema kraju dana naoblačenje sa sjeverozapada, praćeno kišom. Jutarnje temperature od 10 do 16, na jugu od 14 do 18, a dnevne od 29 do 34, na jugu zemlje od 30 do 35 °C.

AMS: Izbjegavati putovanja na duže relacije, pravite pauze

Vozači bi, zbog najavljene visoke temperature, trebalo da izbjegavaju putovanja na duže relacije u najtoplijem dijelu dana, saopšteno je jutros iz Auto-moto saveza Srpske.

Ukoliko se odluče na putovanja, vozači bi trebalo da prave češće pauze tokom vožnje i da konzumiraju dovoljne količine tečnosti.

CJB Banjaluka: Ne paliti vatru na nedozvoljenim mjestima


Centar javne bezbjednosti Banjaluka apeluje da građani ne pale vatru na nedozvoljenim mjestima, s obzirom na najavljenu visoku temperaturu koja pogoduje izazivanju i širenju vatre.

"Ostatke žitarica i drvenog otpada ne treba spaljivati unutar ili u blizini šumskih kompleksa i zasada jer, usljed nekontrolisane vatre, mogu izbiti šumski i požar na otvorenom prostoru koji mogu ugroziti ljudski život i imovinu građana."



Korov i drugi gorivi materijal treba spaljivati na odgovoran način, odnosno kada su vremenski uslovi povoljni i na površinama koje se mogu kontrolisati.

"Pri spaljivanju korova i drugog zapaljivog materijala potrebno je ugasiti ostatke nesagorenih materija, da bi se spriječilo njihovo raznošenje vjetrom i pojava nekontrolisanog požara" navodi se u saopštenju.

Centar javne bezbjednosti Banjaluka će preduzeti zakonom propisane mjere protiv svih lica koja budu izazvala požar i time ugrozila život i zdravlje ljudi ili pričinila materijalnu štetu.


Iz CJB Banjaluka podsjećaju građane da ukoliko primijete nekontrolisano širenje vatre o tome odmah obavijeste nadležnu Vatrogasnu jedinicu na telefon 123 ili najbližu policijsku stanicu na broj 122.

Sindikat apeluje: Obustaviti rad na otvorenom

Savez sindikata Republike Srpske uputio je danas apel ministru rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Milenku Savanoviću i predsjedniku Unije udruženja poslodavaca Srpske Dragutinu Škrebiću da učine sve što je u njihovoj nadležnosti i pozovu poslodavce da u najtoplijem dijelu dana obustave rad na otvorenom.

Iz Sindikata apeluju da se radnicima koji rade u zatvorenom prostoru omogući rad u rashlađenim prostorijama, odnosno obezbijede podnošljiviji uslovi za rad.

“Svaki izgubljeni sat radnici Republike Srpske će nadoknaditi, ali izgubljeno zdravlje, a da ne govorimo o životima radnika, niko ne može vratiti”, ističu iz Savez sindikata.

Zaštita na radu obaveza poslodavaca koja se u potpunosti mora ispoštovati.

Dom zdravlja Banjaluka: Poštujte savjete za zaštitu od visokih temperatura


Iz Doma zdravlja u Banjaluci već su pozvali građane da poštuju savjete za zaštitu od visokih temperatura zraka koje su prognozirane za naredne dane.

Kao zaštitu od ljetnih vrućina, ljekari navode izbjegavanje boravka na suncu kada je sunčevo zračenje najjače, nošenje odgovarajuće odjeće svijetlijih boja, kao i kapa, šešira i sunčanih naočala.



Preporučuje se i prilagođavanje fizičke aktivnosti vremenskim prilikama, izbjegavanje obilnih i masnih obroka, a uzimanje što više voća, povrća i dovoljne količine tečnosti-vode i prirodnih voćnih sokova.

Starijim osobama i hroničnim bolesnicima savjetuje se obavezno uzimanje propisane terapije.

Pri pojavi uporne glavobolje, vrtoglavice ili povraćanja, potrebno je javiti se svom porodičnom ljekaru.

Vezana vijest : Danas sunčano i vruće, temperature do 38 stepeni