<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Američki avioni presreli ruske bombardere

VAŠINGTON

Dok se u SAD proslavljao Dan nezavisnosti, američki borbeni avioni uzletjeli su kako bi presreli dva para ruskih bombardera blizu obala Aljaske i Kalifornije, izjavila su dvojica zvaničnika odbrane za američku TV mrežu Foks njuz.

07. juli 2015, 12:00

Prvi incident dogodio se blizu obale Aljaske 4. jula u 10.30 po lokalnom vremenu.

Dva aviona američkih vazduhoplovnih snaga F-22 uzletjela su iz baze na Aljasci kako bi presrela dva ruska strateška bombardera Tu-95.

Drugi incident dogodio pola sata kasnije, blizu centralne obale Kalifornije, kada su dva aviona F-16 uzletjela sa nepoznate lokacije kako bi presrela još jedan par ruskih bombardera Tu-95.

Portparol Američke vazduhoplovne odbrane (NORAD) nije želio da potvrdi da li su bombarderi bili naoružani. "Nijednog trenutka nijedan od bombardera nije ušao u suvereni vazdušni prostor sjeverne Amerike", rekao je portparol.

Nijedan od zvaničnika nije želio da otkrije koliko su zapravo blizu američke obale bombarderi bili, izvijestila je američka TV mreža.

Sličan incident dogodio se 4. jula 2013. godine.