<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Minut ćutanja i šetnja za žrtve napada u Londonu 2005.

LONDON

Minutom ćutanja i šetnjom solidarnosti Britanci su danas obilježili 10. godišnjicu samoubilačkih bombaških napada u Londonu, u kojima je poginulo 52, a ranjeno više od 700 ljudi.

07. juli 2015, 12:00

Britanski premijer Dejvid Kameron i gradonačelnik Londona Boris Džonson položili su vijence na spomenik u londonskom Hajd Parku, a cvijeće na mjesta četiri bombaška napada položili su preživjeli, radnici željeznice i hitnih službi.

U sklopu obilježavanja godišnjice napada, planirana je služba u katedrali svetog Pavla u Londonu, prenio je AP.

Dio žitelja Londona pješice je prešao put do radnih mjesta pod sloganom "Hodajmo zajedno" u znak sjećanja na dan kada je prije 10 godina gradska podzemna mreža zaustavljena.

Kameron je rekao da je nedavni masakr 30 britanskih turista u Tunisu podsjetnik da je "prijetnja od terorizma i dalje realna, koliko i smrtonosna".

"Ubistvo 30 nevinih Britanaca dok su ljetovali u Tunisu, brutalni je podsjetnik te činjenice. Ali mi nikada nećemo biti zastrašeni terorizmom", poručio je britanski premijer.

Bilans nastradalih u napadu u tunišanskom ljetovalištu Susu najveći je gubitak života za Britaniju u jednom džihadističkom napadu od bombaških napada u Londonu u julu 2005.

Četiri Britanca inspirisana Al Kaidom digli su se u vazduh u tri voza londonskog metroa i jednom autobusu tokom jutarnjeg špica 7. jula 2005.

Tri bombaša samoubice aktivirali su bombe u metrou na stanicama Aldgejt, Edžver Roud i Rasel skver.

Sat vremena kasnije, četvrti bombaš samoubica aktivirao je eksplozivnu napravu u dabl dekeru na Trgu Tavistok blizu Rasel skvera, pri čemu je poginuo i povrijeđen dio ljudi koji su prethodno evakuisani iz metroa.

Bezbjednosne službe u Britaniji i dalje se bore sa problemom radikalizacije koju je otkrio ovaj napad, koji nisu izveli strani borci već četvorica britanskih mladića.

Stotine Britanaca nastoji da se pridruži ekstremističkoj grupi Islamska država u Siriji i Iraku, podstičući bojazni da bi mogli da se vrate i izvedu napade u domovini.

Nivo terorističke prijetnje u Britaniji ostaje ozbiljan, drugi od ukupno pet nivoa, što znači da je napad veoma moguć, naveo je AFP.