<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Rađen: Podlegao sam pritisku, ne ponavljajte moju grešku

BEOGRAD

Srpski vaterpolista Nikola Rađen, koji je nedavno bio pozitivan na antidoping testu, pozvao je sve sportiste da ne ponove njegovu grešku i ne ugroze cijelu karijeru za jedan dan.

07. juli 2015, 12:00

"Nije mi lako da pričam o tome, početkom godine me pogodila iznenadna smrt oca, u klubu nije išlo kako bi trebalo, što mi je kao srpskom igraču koji je navikao na pobede teško padalo. Stil života koji sam vodio i okruženje koje sam našao nisu bili pogodni za mene. To što sam napravio nije rešenje, nije opravdanje, podlegao sam pritisku i snosim svu krivicu", rekao je Rađen obraćajući se učesnicima prvog Kongresa o prevenciji dopinga u sportu u beogradskom Domu omladine.

Rađen je bio pozitivan na testu poslije meča Svjetske lige između Španije i Srbije, koji je odigran 17. februara ove godine.

"Nisam uzimmao kokain kako bih poboljšao svoje sportske performance, jer sam to učinio van takmičenja. Tokom karijere sam 15 puta bio testiran, uvek sam bio negativan, nažalost, poslednji je bio pozitivan. Tetiran sam na velikim takmičenjima i van sezone. Kada sam u Španiji bio izvučen da idem na kontrolu, znao sam šta me čeka. Odgovorno sam otišao i dao svoj uzorak", naveo je on.

Poslije doping skandala Olimpijakos je raskinuo ugovorom sa srpskim asom, a on je već propustio završni turnir Svjetske lige u Bergamu, gdje je Srbija osvojila zlatnu medalju, a neće ga biti ni na Svjetskom šampionatu u Kazanju i gotovo izvjesno na Olimpijskim igrama u Riju naredne godine.

"Želeo sam da idem u Rio i osvojimo tu zlatnu medalju, nažalost, sada ću to pratiti preko malih ekrana. To je najveća kazna za jednog sportistu. Najteže je dobiti poverenje prijatelja, ja sam ga izgubio i srušio. Radiću na tome da ga vratim. Nemojte olako shvatiti reputaciju, jednom kada se sruši teško se vraća", rekao je Rađen.

On je dodao da su mu teško pali novinski napisi kada se saznalo da je pozitivan na kokain.

"Jesmo moja supruga i ja javne ličnosti, ali zasmetalo mi je to što su me mediji prerano osudili. Ja i danas ne znam kolika me kazna čeka. Ovo moje obraćanje je odbrana pred FINA", rekao je Rađen.

Rađen je zahvalio svima na podršci, posebno bivišem saigraču i sadašnjem ministru omladine i sporta Vanji Udovičiću.

"Ne možete da verujete kako sam se osećao tada, ali svačija podrška mi je mnogo značila. Dugujem zahvhvalnost saigračima i mojoj porodici, koja je takođe trpela zbog nastale situacije", zaključio je Rađen.

Svjetska plivacka federacija (FINA) privremeno je suspendovala vaterpolistu atinskog Olimpijakosa 6. maja zbog korišćenja nedozvoljene supstance. Njemu prijeti kazna od četiri godine zabrane takmičenja, mada bi mogla da bude manja usljed olakašavajućih okolnosti. Konačnu odluku o sudbini trofejnog sportiste doneće FINA.