<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Grci stigli u Brisel bez prijedloga?

BRISEL

Grčka delegacija stigla je u Brisel bez predlijoga za rješenje krize, navodi atinski list "Katimerini".

07. juli 2015, 12:00

Izvori lista iz Brisela navode da je novi ministar finansija Euklid Cakalotos rekao kolegama iz evrozone da će "zvanični prijedlog Grčke biti poslat u srijedu nadležnim institucijama".

Novi riskantan potez grčkih vlasti stiže u trenutku kada se situacija usijala i u Briselu i u Atini i to nakon oštrih i vrlo jasnih poruka iz Njemačke da se sa Grčkom ne može pregovarati dok oni ne izađu sa konkretnim predlogom.

Kako navodi "Katimerini", očekuje se da sastanak Evrogrupe danas bude završen bez posebnih rezultata, a čak se ne očekuje konferencija za novinare, već kratko saopštenje predsjednika Jeruna Dijselbluma.

Istovremeno, predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk "prenio je poruku Aleksisu Ciprasu" da se dobro pripremi za večerašnje sastanke.

Podsetimo, Cipras je juče razgovarao najprije sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, a zatim i sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Nakon tih razgovora, pojavila se informacija da će novi grčki plan biti predstavljen u utorak, prenosiB92.

Kako su juče naveli neimenovani grčki zvaničnici, Cipras i Merkelova su se dogovorili da će na samitu lidera EU u utorak Grčka predstaviti prijedlog o novom sporazumu, koji bi "trebalo da bude baziran na posljednjoj ponudi koju je Grčka dobila od šefa EK Žan-Kloda Junkera".