<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Na stolu sedma verzija Rezolucije o Srebrenici, čeka se odgovor Moskve

Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Američke Države sinoć su Ruskoj Federaciji uputile novu, sedmu verziju Rezolucije o Srebrenici.

08. juli 2015, 12:00

Na stolu sedma verzija Rezolucije o Srebrenici, čeka se odgovor Moskve
Nova verzija je rezultat trostrukog odgađanja jučerašnjeg izjašnjavanja o Rezoluciji, a zbog navodne neusaglašenosti u vezi s konačnom verzijom teksta.

Delegacija Ruske Federacije pri Vijeću sigurnosti UN-a novu je verziju Rezolucije proslijedila u Moskvu odakle se u toku dana očekuje konačni odgovor, javlja Blic.

Iako za sada nije poznata priroda izmjena koje su učinile delegacije Ujedinjenog Kraljevstva i SAD-a, očekuje se da će sadržaj Rezolucije biti poznat u toku dana.

Danas u 16 sati bi trebala početi sjednica Vijeća sigurnosti na kojoj bi konačno došlo do izjašnjavanja o Rezoluciji. Da bi ona bila izglasana kao obavezujući dokument, za nju treba glasati dvotrećinska većina, devet od 15 članica bez uloženog veta stalnih članica.

Podsjećamo, Ujedinjeno Kraljevstvo jučer je podnijelo šestu verziju rezolucije. U njoj se nalazi formulacija o osudi genocida u Srebrenici kako je jasno naznačeno u presudama Haškog tribunala i Međunarodnog suda pravde. Također, u rezoluciji se govori i o osudi svih drugih ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti koji su počinjeni na svim stranama.