<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Dodik: Ni u srijedu se u SB UN-a neće glasati

Predsjednik RS Milorad Dodik istakao je da misli da ni danas u Savjetu bezbjednosti UN-a neće biti glasanja o britanskom prijedlogu rezolucije o Srebrenici.

08. juli 2015, 12:00

Sjednica Savjeta bezbjednosti UN-a odložena je za danas u 16 časova, poslije dva odlaganja i višečasovnih kosultacija povodom britanskog prijedloga rezolucije i odsustva konsenzusa.

Prema informacijama iz diplomatskih izvora, dogovora zapadnih zemalja članica SB UN-a i Rusije i Kine o predloženom dokumentu nema.

Rusija je i poslije današnjih konsultacija ostala pri stavu da će uložiti veto na rezoluciju ako se njen tekst ne izmijeni.

I ugledni americki list "New York Times" objavio je da je Rusija zaprijetila vetom na usvajanje rezolucije i dodaje da je političko rukovodstvo Republike Srpske i Srbije izlobiralo kod ruskog predsjednika Vladimira Putina veto na rezoluciju.

"Predlagači rezolucije su se nadali jednoglasnom usvajanju kako bi se osudio zločin koji su počinili bosanski Srbi u julu 1995. godine, kada je ubijeno 8.000 muškaraca i dječaka", navodi "New York Times", a prenosi Radio slobodna Evropa.