<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Kongres SAD-a usvojio Rezoluciju o Srebrenici

Zastupnički dom Kongresa Sjedinjenih Američkih Država jednoglasno je usvojio Rezoluciju o Srebrenici koju je predložio republikanski kongresmen Christopher Smith.

09. juli 2015, 12:00

Rezolucijom 310 koju je Smith predložio, a Kongres SAD-a usvojio bez ijednog prigovora, potvrđuje se da je politika agresije i etničkog čišćenja, koju su provodile srpske snage u Srebrenici, genocid te se osuđuju sve izjave koje negiraju genocid.

Rezolucijom se također poziva na prepoznavanje elemenata genocida u budućnosti i njihovo sprečavanje, posebno u sukobima u Srednjoafričkoj Republici, Burundiju i Siriji.

Pohvaljuju se hapšenja i izručenja Međunarodnom sudu u Hagu svih osoba osumnjičenih za ratne zločine, zločine protiv čovječanstva i genocid.

Rezolucija odaje počast hiljadama nevinih ljudi ubijenih u Srebrenici u julu 1995. godine, kao i svim osobama koje su tokom rata i genocida u BiH bile izložene torturama.