<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Ambasada SAD u BiH snažno dijeli stavove Samante Pauer

SARAJEVO

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini snažno dijeli stavove i osjećaje izražene u jučerašnjem govoru ambasadorice Samante Pauer u Ujedinjenim nacijama, a takvo je raspoloženje i u američkoj vladi i u međunarodnoj zajednici koje su podjednako pogođene odlukom Rusije da stavi veto na Rezoluciju Savjeta bezbjednosti UN-a kojom se obilježava dvadeseta godišnjica zločina u Srebrenici, saopšteno je iz Ambasade SAD.

09. juli 2015, 12:00

''Kao što je ambasadorica Pauer kazala: “Sve dok se poriče istina, ovdje u Savjetu ili u regionu, ne može biti suštinskog pomirenja".

Kao što je ambasadorica Maurin Kormak rekla u jutrošnjoj izjavi medijima prije ispraćaja posmrtnih ostataka, neusvajanje rezolucije ni na koji način ne umanjuje odlučnost Sjedinjenih Američkih Država da odaju počast žrtvama zločina u Srebrenici i njihovim porodicama - navodi se u saopštenju. 

Dodaje se da je američki kongres upravo to uradio juče, jednoglasno usvojivši rezoluciju koja potvrđuje da je u Srebrenici počinjen genocid, osuđuje one koji ga negiraju i odaje počast žrtvama. 

''Nekoliko saveznih država usvojilo je slične rezolucije u proteklim sedmicama koje pokazuju da mi, u SAD-u, u potpunosti prihvatamo presude Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju u kojima stoji da je ono što se dogodilo prije dvadeset godina u Srebrenici bio genocid i da, po našem mišljenju, nije učinjeno dovoljno da se on spriječi'',  saopšteno je iz Ambasade SAD-a u BiH.