<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Komemoracija svim poginulim Srebreničanima

SREBRENICA

Odbornici Skupštine opštine Srebrenica danas su na komemorativnoj sjednici povodom obilježavanja 20 godina od stradanja Bošnjaka i 23 godine od stradanja Srba iz ove opštine, minutom ćutanja odali počast svim nevino stradalim stanovnicima Srebrenice u proteklom ratu u BiH.

10. juli 2015, 12:00

Ovoj sjednici prisustvovao je predsjednik Slovenije Borut Pahor i predstavnici više nevladinih i nekih međunarodnih organizacija, kao i predstavnici lokalnih ustanova u ovom mjestu.

Predsjednik Skupštine opštine Srebrenica Miloš Milovanović rekao je da je lokalni parlament u svom programu rada za ovu godinu planirala da danas bude održana komemorativna sjednica i da bude odata pošta svim žrtvama Srebrenice u posljednjem ratu.

Milovanović je istakao da je ta odluka usvojena jednoglasno što govori o stepenu razumijevanja među političkim subjektima i građanima ove opštine.

"Danas nam nisu potrebne velike riječi i dugi govori, danas smo ovdje da se pomolimo za duše svih ubijenih građana Srebrenice, jer u ovoj opštini skoro da nema porodice koja nije izgubila nekog od svojih članova i koja ne žali za njima", rekao je Milovanović.

On kaže da se žrtve ne smiju zaboraviti, da im se treba odavati pošta, ali da se mora okrenuti budućnosti i graditi mir i tolerancija i zajednička prosperitetna budućnost.

Milovanović je pozvao sve građane opštine Srebrenica da daju doprinos da se godišnjice obilježavanja stradanja 11. i 12. jula obave na civilizovan i dostojanstven način.

To je učinio i načelnik srebreničke opštine Ćamil Duraković.

"Komemorativna sjednica opštinske Skupštine za sve žrtve iz Srebrenice je konsenzus koji smo sami postigli bez miješanja sa strane i to je odraz međusobnog razumijevanja ljudi koji ovdje žive i i nadam se dovoljan argument za izgradnju bolje budućnosti ove multietničke zajednice. Želimo da ovaj konsenzus dovode do toga da generacije koje dolaze još 100 godina u miru pričaju o onome što se desilo u prošlosti i još 100 godina o budućnosti koja će biti mnogo bolja", rekao je Duraković.

On je pozvao sve Srebreničane da budu dobri domaćini, ali i one koji posjete ovu opštinu u sljedeća dva dana, da ne učine ništa što bi negativno uticalo na stanovnike koji ovdje ostaju da žive nakon ovih godišnjica.

Pahor je rekao da se prošlost ne može promijeniti, ali da se može mijenjati budućnost i da je došao da kao prijatelj BiH i svih njenih naroda.

"Prošlost se ne smije zaboraviti i svi zločini koji su počinjeni, ali treba da oprostite jedni drugima, pružite ruke pomirenja i saradnjom gradite bolju budućnost", rekao je Pahor.

Pahor je pozdravio odluku Skupštine opštine Srebrenica da se održava zajednička komemorativna sjednica i odaje pošta svim žrtvama i da je to potvrda da postoji šansa da se gradi bolja, mirna budućnost za nove generacije i da na tome treba i dalje raditi za što je obećao i vlastitu podršku i pomoć.

Odbornici u Skupštini opštine Srebrenica su prije osam godina zaključili da su u ovoj opštini stradali pripadnici bošnjačkog i srpskog, ali i ostalih naroda, i od tada se svake godine 10. jula održava komemorativna sjednica lokalnog parlamenta i odaje pošta svim nastradalim Srebreničanima.