<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Srebrenica danas (FOTO)

Ovi momenti svakodnevnog života žele prikazati potencijale koje ovaj grad ima i politički Gordijev čvor koji i dalje ostavlja ovaj grad ruiniran, ljude nezaposlene, a industriju i poljoprivredu razorenu.

13. juli 2015, 12:00

Dvadeset godina poslije, izložba Srebrenica Danas predstavlja vizualni portret grada, ljudi, idustrije i poljoprivrede.

Ovi momenti svakodnevnog života žele prikazati potencijale koje ovaj grad ima i politički Gordijev čvor koji i dalje ostavlja ovaj grad ruiniran, ljude nezaposlene, a industriju i poljoprivredu razorenu.

Ali postoji i druga strana medalje, ona pozitivna, lijepa, koja baca iskru ispod svih političkih i ličnih nesuglasica; nova, mlada generacija koja želi da živi normalan život i spremna je da se za to bori i izbori.

Mirnim putem, kroz političke proteste, kao i kroz kulturne, muzičke i umjetničke akcije.

Srebrenica Danas želi prikazati da se ispod svih problema kroz koje Bosna I dalje prolazi radja iskra koja daje nadu, I ako bude pažljivo raspirena I vodjena, daje nadu za bolju buducnost.

Na primjeru Srebrenice, ovaj projekat želi prikazati situaciju u cijeloj Bosni, kao i u cijeloj Evropi, tako da Srebrenica Danas predstavlja mali uzorak nečeg mnogo većeg.

Čamka je rođena u Njemačkoj, prije nego što su njeni roditelji Emin i Sabina odlučili da se vrate i počnu novi život u brdima oko Srebrenice. Kadira, Fatima i Djenata su uslijedile nakon nje, što čini ovo domaćinstvo pretežno ženskim, što nije lako ako živite životom izoliranim kao što je njihov. Međutim, težak život sa mnogim dnevnim obavezama i 16 konja o kojima se brinu nije ostavio traga na njihovim ocjenama i sve četiri su odlične učenice. I ne bi mijenjale svoje konje ni za šta.

Emin je sreo Sabinu u Drezdenu, gdje je došao kao izbjeglica iz ratom razorene Bosne. Nakon 33 godine rada u njemačkim rudnicima, jedina želja koju je imao bila je da se vrati u svoj rodni grad i živi miran život sa svojom obitelji. Danas, Emin provodi koliko god može vremena napolju, sa svojom suprugom, četiri kćerke i šesnaest konja. Nakon svih godina provedenih pod zemljom, nebo je jedina stvar koju Emin želi vidjeti.

Senad je započeo posao s tri plastenika 2009. godine, prvi koji se okušao u ovakvom poduhvatu u ovim krajevima od završetka rata. Danas proizvodi 100 tona voća i povrća i mogao bi učiniti i mnogo više. Zemljište je dobro, plodno i vode ima svuda oko nas. Investitori pokazuju interes, ali ono što nedostaje je kvalificirano osoblje, veća područja nepodijeljenog zemljišta i poduzetnički duh.

Emir je, u različitim ulogama, dio FK Guber više od 9 godina. U posljednje dvije godine klub je gotovo postigao svoj cilj, napredak u viši rang takmičenja, toliko željenu drugu ligu. I mada političke i etničke podjele i dalje postoje u mnogim drugim mjestima, Nikola i Aljo čak i ne razumiju ovo pitanje. Oni su prijatelji iz djetinjstva i na terenu FK Gubera sport je jedini jezik.

Smještena između Bosne i Srbije, Drina uvijek izgleda impresivno i grandiozno. A ako uspijete da pronađete put do osamljenog mjesta gdje je Tito uvjerio Međunarodni olimpijski komitet da odobri Jugoslaviji održavanje prvih Olimpijskih igara u Sarajevu 1984. godine, vidjet ćete rijeku kako polako vijuga kroz stoljećima star kanjon. Bez obzira da li gledate u nju odozgo, ili se vozite brodom, Drina predstavlja ogroman potencijal za lokalne zajednice.

Banja Guber je bila glavna turistička atrakcija u Srebrenici prije posljednjeg rata. Njenih 48 ljekovitih voda je privlačilo posjetitelje iz svih krajeva bivše Jugoslavije, pa čak i izvan njenih granica. Danas, spor oko prava na koncesiju i dalje drži taj potencijal netaknutim. Ahmet se nada da će banja dovesti više klijenata njegovom frizerskom salonu, i još više bajkera koji će se pridružiti njegovom popularnom klubu "Argentum".

Teško je odrastati u gradu u kojem radi samo jedan kafić, gdje nema kina, plesnog kluba, ili drugih mjesta za druženje. Radeći svuda pomalo, Mladen pokušava da angažira mlade ljude i nađe način kako da provedu svoje vrijeme i zainteresira ih za pozitivne aktivnosti, od akcija u klubu mladih, umjetničkih takmičenja, do intervjua o Srebrenici danas.

Hilda ne svira bubnjeve, ali voli muziku i ono što muziku dovodi u ovaj gradić. Ona radi u kući dobrih melodija koja je domaćin Superaru, inicijativi koja omogućuje mladim ljudima da iskuse značaj i ljepotu zajedničkog stvaranja muzike. Kroz muziku i prijateljstvo jačaju svoje ključne životne vještine: samopouzdanje, poštovanje, disciplinu, osjećaj zajedništva, i osjećaj odgovornosti.

Fotografije: Dejan Petrović
Kustos izložbe: Christiane Erharter
Projekat podržala ERSTE Fondacija