<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Plavi telefon: Djeca i mladi najčešće zovu zbog problema nasilja

„Veoma je važno da su u najvećem broju upravo djeca ta koja su prepoznala rad ove linije i da su ona ta koja zovu da potraže podršku i savjet“, rekla je Snežana Jondža, koordinatorica rada Plavog telefona.

14. juli 2015, 12:00

Plavi telefon, savjetodavna linija za djecu i mlade je napravio presjek rada za prvu polovinu tekuće godine.

Tokom prve polovine 2015. godine Plavi telefon je servisirao 193 poziva, dok je broj upućenih poziva bilo 248. Od 193 poziva, 121 poziv je bio upućen od strane djece (do 18 godina), a ostali su bili od strane odraslih.

„Veoma je važno da su u najvećem broju upravo djeca ta koja su prepoznala rad ove linije i da su ona ta koja zovu da potraže podršku i savjet“, rekla je Snežana Jondža, koordinatorica rada Plavog telefona

Pored poziva, djeca i odrasli upućuju i e-mailove na facebook-u i putem web stranice Plavog telefona www.plavitelefon.ba. U toku prve polovine godine, Plavi telefon je primio 33 e-maila, od kojih su 22 e-maila bila savjetodavnog karaktera.

„Razlozi pozivanja su različiti. Najveći broj savjetodavnih razgovora se ticao problema nasilja, porodičnih odnosa i problema mentalnog zdravlja (strahova, anksioznosti, usamljenosti, psihijatrijskih poremećaja, napada panike i depresije). Problemi nasilja su se ticali maltretiranja od strane vršnjaka i nasilja u porodici. Kada su u pitanju porodični odnosi, djeca su zvala da potraže savjet kako da se postave kada su roditelji u konfliktu, kada su razvedeni, i kada sami imaju problem u komunikaciji sa jednim ili oba roditelja”, rekla je Snežana Jondža.

Ističe da se veliki broj poziva ticao problema u školi i u učenju kao i problema sa vršnjacima (koji ne uključuju nasilje). Djeca su zvala da se informišu i o seksualnosti i zaštiti a odrasli su zvali da potraže informacije i o različitim pravnim pitanjima u vezi sa djecom.

Plavi telefon je u 2015. godini dobio podršku M:tel kompanije, te je M:tel postao glavni pokrovitelj Plavog telefona. Zahvaljujući tome Plavi telefon je otvoren za sve operatere u BiH i besplatan je za sve pozivaoce unutar Bosne i Hercegovine.

Broj Plavog telefona je 080 05 03 05080 05 03 05 FREE.


Rad Plavog telefona su prepoznali i autoprevoznici „Central“, „Pavlović turs“ i „Kića trans“ i bez nadoknade postavili plakate u autobusima, te na taj način omogućili da veliki broj djece i mladih dođe do informacije o Plavom telefonu.

U februaru (18.02.) su obilježili dve godine rada Plavog telefona, a u maju su promovisali njihov rad na Sajmu za djecu i porodicu.

U saradnji sa Dis teatrom pripremljena je predstava o vršnjačkom nasilju “Znači imamo problem” koja je prikazana na ovim događajima.  

“Promotivnim aktivnostima na ulicama BL obilježili smo i 04.06. Međunarodni dan djece žrtava nasilja. Volonteri predstavljaju stub rada Plavog telefona. Trenutno na Plavom telefonu volontira 23 volontera - savjetnika, a u toku prve polovine 2015. godine evidentirano je 1368 volonterskih sati”, rekla je Snežana.

Plavi telefon je savjetodavna, anonimna i besplatna linija za djecu, koja predstavlja jednu od usluga Udruženja „Nova generacija“. Cilj Plavog telefona jeste pružanje savjeta i podrške djeci u teškim i kriznim situacijama, a posebno u slučajevima nasilja i eksploatacije.

Budući da je linija prepoznata od strane djece u širem kontekstu, linija je otvorena za sve probleme djece za koje im je potrebna podrška i savjeti. Više o

Udruženju Nova generacija i Plavom telefonu možete naći na web stranici www.novageneracija.org ili na web stranici www.plavitelefon.ba, kao i na broju telefona 051/923-270051/923-270.