<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Aida Sejdić: Uno moja, ljepoto i smiraju

Una

Gradsko vijeće grada Bihaća će na sutrašnjoj sjednici donijeti odluku o davanju dozvole za izgradnju hidrocentrala na rijeci Uni.

14. juli 2015, 12:00

Da li je moguće da se nešto takvo desi? Da li je moguće da Una kakvu poznajemo i volimo više neće postojati? A zbog čega? Zbog koga? Zbog pohlepnih i beskrupuloznih političkih elita, kojima ništa sem njihovog bankovnog računa, nije sveto. Ni ljubljeno, ni voljeno.

Mislim na Unu, na sve njene slapove, na miris riječnih trava i ledenu, bistru vodu njenu. Mislim na one većke koje smo k'o djeca pokušavali uloviti rukama, nesvjesni njihove okretnosti i naše nespretnosti. Sjećam se dječije cike i vriske na Betonu i nepisanih pravila ponašanja, prvog kontakta sa studenom vodom i modrih usana od predugog kupanja. Samo su najhrabriji smjeli preplivati tih nekoliko metara s jedne obale na drugu. I bila sam ponosna na sebe jer sam bila jedna od tih. Stara vrba, s koje sam jednom pokušala skočiti, ali se prestraših modre unske dubine, danas okrnjena stoji uz Unu i samo rijetkima budi uspomene. Nebrojena gradska kupališta, mnoštvo ljudi, raznoliki bihaćki svijet i Ona, najljepša i najstrašnija rijeka na svijetu. Njeni virovi lede krv u žilama, njeni pjenušavi, gromoglasni slapovi zaustavljaju dah i misli, a ljepota ove prekrasne rijeke, decenijama je inspiracija mnogim slikarima, pjesnicima i piscima naše regije. Pa i nama, običnim smrtnicima koji svoju ljubav i poštovanje želimo iskazati na ovaj način. Jer, Una je nama sve! I iskrena drugarica, i nedodirljiva vladarica i neukrotiva ljepotica.

Uno moja, ljepoto i smiraju, zar da bez tebe ostanemo? Zar da dozvolimo mračnim silama korupcije i političke samovolje, da unište čitav jedan svijet koji u tebi i od tebe živi? Zar da prepustimo sve tvoje virove i brzake, sve ribice, račiće, travke i vodene cvjetiće, onima kojima je novac, moć i politički uticaj sve što žele i trebaju? Zar bismo to ikad mogli učiniti?

Mi, koji te volimo onako kako zaslužuješ, imamo samo svoja tijela, glas i pamet kojima te možemo braniti. Sve što možemo za tebe ćemo i učiniti. Nećemo dozvoliti bagerima da raskopaju tvoje obale, da unište tvoje slapove, da te skrenu kud njima, ljudskim gnjidama, odgovara! Bez borbe, ma kako ona teška bila, nećemo te prepustiti njihovim kandžama! Ti si naša koliko i njihova i zato neće donositi odluke o tebi bez nas!

Sutra je za Unu, ali i za sve nas, sudbonosni dan. Sutra ćemo znati koliko Gradsko vijeće sluša svoje građane i koliko im je stalo do zajedničkog dobra. Sutra, u 9:00 sati odlučuje se o sudbini rijeke Une i sveg života u njoj i oko nje. Pozivam sve vas, moje prijatelje i prijateljice, sve koji vole ovu rijeku i shvataju njen značaj za naše živote, sve nevladine organizacije širom regije, pomozite rijeci Uni, stanite u njenu odbranu i recite gromoglasno NE HIDROCENTRALAMA NA UNI!

Ovaj put, samo zbog Une, zanemarite svoje privatne nesuglasice i stavove, zanemarite sve drugo. Mislite samo na rijeku koja je kroz ovaj kraj tekla prije nas, a ako mi danas budemo jedinstveni i ustrajni, teći će i poslije nas.

Jer, rijeka Una je od velikog značaja za cijeli region, za svakog čovjeka koji ovdje diše, za svako dijete koje ovdje odrasta. Una nije samo bihaćka, ni krupska, ni otočka, Una pripada svima nama i svi je zajedno moramo braniti.

Oduvijek i zauvijek!

''Bila je to Una. Otac se smije, misli da sam se prepao pa me pridržava i govori mi da se ne bojim, da je ćuprija tvrda, a ja se ne bojim: samo lebdim, sav prosijan tom Unom, tim nevidljivim čudom, za koje bih jedino znao reći, ljepota, ljepota, malo mi očiju da je gledam, malo mi pluća da je dišem''

Skender Kulenović