<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Darija Buzaković: U nimalo romantičnoj realnosti, film nas bar malo može zaštititi

„Neophodno je da se sistematski počne ulagati u filmsku produkciju. Voljeli bismo da ovo ne bude naša pusta želja, već jasan plan. Neka i ovaj Kratkofil PLUS bude još jedan veliki i glasan apel nadležnim da počnu ulagati u filmsku produkciju. Treba nam film“, rekla je za BUKU Darija Buzaković.

17. juli 2015, 12:00

Za portal BUKA razgovarali smo sa Darijom Buzaković, direktoricom festivala Kratkofil Plus koji se u Banjaluci održava od 22. do 26. jula na Tvrđavi Kastel i u Domu Omladine.

Darija nam otkriva detalje ovogodišnjeg programa, pričali smo o dnevnim i večernjim filmskim projekcijama, edukativnom aspektu festivala, zabavama u u “Secret Garden-u”, a otkrila nam je i dio planova za narednu godinu, za veliko 10. izdanje festivala.

Darija, šta nam pripremate za deveto izdanje Kratkofila Plus? Šta je ono što biste izdvojili kao najzanimljivije iz programa?

Kao i svake godine, okosnica je takmičarski program, koji se prikazuje svake večeri na Kratkofil Open Air bioskopu na tvrđavi Kastel. Ove godine, od 1.200 pristiglih aplikacija, izdvojili smo 35 naslova u kategoriji igranog, animiranog, eksperimentalnog i dokumentarnog kratkog filma. Selekcija je zaista odlična, i za publiku i za kritiku,  i to nas posebno raduje. Program dnevnih projekcija u Domu omladine je takođe pažljivo kreiran. Zaista je obiman ove godine. Svi detalji su dostupni na www.kratkofil.org i na nasoj FB stranici. Gotovo je nemoguće da ga predstavimo u nekoliko rečenica.

Šta će biti prikazano na Open air-u u okviru Panorama Plus pograma?

Panorama Plus će ove godine biti posebno zanimljiva. S obzirom da smo u mogućnosti da prikažemo samo četiri dugometražna filma, naslovi se veoma pažljivo biraju. Naš cilj je da ove projekcije budu rezervisane za najbolje festivalske dugometražne  igrane i dokumentarne filmove, nezavisnu produkciju, koji imaju veliku umjetničku vrijednost i jak društveni angažman. Od dokumentarnih filmova prikazujemo film Virugna (23.7.2015.), nevjerovatnu dokumentarnu priču o grupi aktivista koja pokušava da sačuva život u nacionalnom parku u Africi, izlažući svoje živote riziku, kao i živote filmske ekipe. Jako osvješćena politička priča. Izvršnu produkciju potpisuje Leonardo di Kaprio. Veče nakon toga, 24.7. 2015. na Kastelu ćemo ugostiti Želimira Žilnika sa filmom Destinacija_Serbistan, veoma aktuelna socijano-politička temi velike imigracije u Srbiju i migracije kroz Srbiju koja se dešava. Festival otvaramo i zatvaramo igranim filmovima. Za veče otvaranja planiran je španski igrani film 10 000 km, sa Natalijom Tena u glavnoj ulozi. Još čekamo potvrdu njenog rasporeda, izrazila je veliku želju da prati projekciju u Banjaluci. Zatvaramo filmom sa prošlogodišnjeg Sundance festivala, odličnim nezavisnim američkim ostvarenjem, koji ostavlja poseban utisak na publiku širom svijeta.


Ovogodišnji visual

Ove godine se radi novo „izdanje“ Kratkofil Punch-a koji ovaj put ima internacionalni karakter. Možete li nam reći detalje ovog projekta?

Punch International je rađen u koprodukciji sa filmskim festivalom Flimmer iz Švedske, a pod pokroviteljstvom Švedskog instituta. Šest autora, četiri iz BiH i dva iz Švedske, radila su na svom prvom aktivističkom dokumentarnom filmu. rezultat je omnibus kratkih dokumentarnih filmova, koji nam daju jedan jedinstven presjek i paralelu BH i švedskog društva. Obuke su bile u Banjaluci. Već dvije decenije, nekako se ustalio trend da po malo znanja i obuke mi idemo u zemlje Zapadne Evrope. Naša želja je da mijenjamo taj trend, jer kvalitetan kadar zasigurno postoji i kod nas. Punch International radionice su i iz tog razloga organizovane upravo u Banjaluci. Premijera filmova zakazana je za 23.7. 2015. godine u Domu omladine, uz prisustvo, naravno, svih autora i supervizora produkcije. U oktobru, planiramo prikazivanje u Švedskoj, na Flimmer Film Festivalu, gdje će svi autori ponovo dobiti priliku da javno predstave svoje filmove i porazgovaraju o njima. Nakon toga, projekat ide dalje u distribuciju na festivale dokumentarnog filma.

Šta se dešava sa Kratkofil Juniorom, on svake godine ima sve veću pažnju mališana?

To je naš najdraži mali projekat. I ove godine radimo, snimamo, montiramo i učimo mnogo o filmu. Premijera je zakazana za 26. juli 2015. u Domu omladine. Kao mali poklon najmlađim banjalučkim filmofilima, nakon premijere Juniora, prikazaćemo i filmove iz INTO films programa, koji realizujemo u saradnji sa British Council BiH.

Darija Buzaković, direktorica Kratkofila Plus


Je li se definisalo mjesto održavanja festivala? Idete li i ove godine na Kastel ili ste našli zamjensku lokaciju?

Ipak Kastel, i jako smo srećni zbog toga. To je divna lokacija, ima nešto magično u prikazivanju filmova pod vedrim nebom na Kastelu. Mi tu dobijamo i idealne tehničke uslove za prikazivanje, jer je daleko od buke. I da, sasvim dovoljno blizu našeg Secret Gardena....

Kakav je edukativni segment festivala, tj. šta može posebno privući studente?

Poseban akcenat je stavljen na edukativni program. U saradnji sa Britich Council-om, organizovali smo radionicu za razvoj filmskih projekata. Ovo je prva radionca ovog tipa i namijenjena je filmskim autorima koji pripremaju svoj prvi dugometražni igrani film. Šest autora iz regiona će sa producentom i supervizorom iz Londona, Willom Massom, u trodnevnoj radionici proći kroz sve razvojne faze svojih filmova.

Pored toga, uz jednu sjajnu ekipu iz Berlina, učimo kako da produciramo film mobilnim telefonom. To je 1. Međunarodno filmsko takmičenje u improvizaciji.

Moram da istaknem i dio programa koji je posvećen velikom filmskom profesionalcu  i našem zaista dragom prijatelju, Karlu Variniju (direktor fotografije filma Lika Besona „Veliko plavetnilo“). U okviru programa Tribute to Carlo Varini, prikazaćemo dva filma : Hitler u Holivudu (2010) i Nemesis. Nakon projekcija, slijedi Master Class sa rediteljima, koji će sa publikom, autorima i studentima podijeliti neke zanimljive tehnike snimanja koje je koristio Karlo Varini. Ovo naročito preporučujemo rediteljima i snimateljima.

Pitanje finansija je stalno problematično pitanje naših kulturnih manifestacija. Kakva je situacija po tom pitanju ove godine?

Ove godine je mnogo programskih segmenata i zaista vjerujemo da će se dopasti i profesiji i publici, tako da i ne želimo da pričamo o finansijama. Isuviše smo uložili truda prethodnih mjeseci, da bismo finansijsku situaciju stavljali u prvi plan. Situacija je kao i svake godine, kao i svuda oko nas. Veliki je izazov da uskladimo program i finansije, ali nam manje-više ide od ruke. Stekli smo i mnogo prijatelja u prethodnim godinama, sve su jače naše veze u profesiji, koje nam omogućavaju da do nekih segmenata dođemo lakše. Pored Ministarstva prosvjete i kulture i Grada Banjaluka, moramo se zahvaliti Američkoj ambasadi u BiH i Kancelariji specijalnog predstavnika EU u BiH. Uz nas su već godinama i neophodna su podrška realizaciji festivala. Mnogo je ambasada ove godine podržalo festival, sve više komercijalnih partnera se uključuje u projekat. On dobija na značaju i neminovno je da se širi mreža partnera i prijatelja. Možda je i naš domaćinski odnos prema projektu doprinio da opstajemo sve ove godine. Od svakog raspoloživog novčića pokušavamo napraviti tri.

Šta će se ove godine dešavati u “Secret Garden-u”, mjesto koje je za vrijeme festivala veoma popularno?

Malo više pažnje smo posvetili našim zabavama u Secret Garden-u. Ove godine organizujemo Jelen Music Stage. Svake večeri, nakon projekcija, priređujemo koncerte. Sa nama su Radio Groove, Vanja Mišić , DJ Jova. Ipak, posebno moram da najavim bend je ove godine sa nama na zatvaranju festivala, 25. jula 2015. The Bambi Molesters, zaista prirodna veza sa filmom i festivalom, prvi put u Banjaluci. Posebno pozivamo ljude koji nisu imali priliku da se upoznaju sa njihovom muzikom, to će biti jedinstveno putovanje.  Isti dan, u 18.00 časova, u Domu omladine je zakazana projekcija filma Night in Zagreb, te razgovor sa članovima benda nakon projekcije. Uh, ovo se ne propušta...


Kratkofil 2013.

Postoje li možda neke novine za ovu festivalsku godinu, a da nam ih možete otkriti?

Jedan dio toga je već predstavljen kroz razgovor. Pokušali smo da, u svega nekoliko dana, pružimo po malo filmskog kolača za različitu populaciju: filmske profesionalce, studente, mlade filmofile, aktiviste, one koji uživaju u dobrom zvuku, i za sve koji bi tek malo da se opuste uz festivalske filmove. Mislili smo i na jednu važnu grupu u našim životima, a nekako stavljenu u sjenu. Planirali smo posebnu projekciju za stariju populaciju. Belgijsko-izraelski dokumentarni film  „U suton života“ biće prikazan u Domu omladine 24.jula. To je možda jedan od najljepših filmova koje sam pogledala ove godine. Nije, naravno, rezervisan kategorično za ovu populaciju, to je veliki festivalski film. Ali ističem posebno ovu grupu, jer je malo ili nimalo kvalitetnog umjetničkog sadržaja koji im se nudi u gradu. Voljela bih da ovo ne propuste, sigurno će uživati u predivnoj priči.

Možda je preuranjeno pitanje, ali kakvi su planovi za narednu godinu, za veliko 10. izdanje festivala?

Plan je da izađemo na veći broj lokacija, da cijeli mjesec juli naredne godine bude posvećen filmu. Radićemo mnogo na pojačanju programa kroz sve njegove segemente, svakako. Imaćemo i posebnu selekciju muzičkog kratkog filma, kroz koju ćemo zajedno sa Jelen Demofestom pokušati skrenuti pažnju na značaj filma i muzike, te važnost povezivanja ljudi i kulturnih događaja. Ono što bih lično voljela, je da rođendan proslavimo sa što većim brojem autora domaćih filmova, da otvorimo festival dugometražnim domaćim filmom, da pokrenemo koprodukcijske markete i razvijamo industriju. Neophodno je da se sistematski počne ulagati u filmsku produkciju. Voljeli bismo da ovo ne bude naša pusta želja, već jasan plan. Neka i ovaj Kratkofil PLUS bude još jedan veliki i glasan apel nadležnim da počnu ulagati u filmsku produkciju. Treba nam film. U nimalo romantičnoj realnosti, film nas bar malo može zaštiti, i neka mu je to najmanje važna uloga od svih. Moramo snimati filmove da bismo ih mogli prikazati. Jedno bez drugog teško ide.   

Razgovarala Maja Isović