<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Robot File se ućutao

BERLIN

Robot File, koji se od novembra prošle godine nalazi na kometi 67/P Čurjumov-Gerasimenko, "ćuti" već deset dana, saopštila je danas Njemačka svemirska agencija (DLR).

21. juli 2015, 12:00

"Moguće je da se robot pomjerio, što je poremetilo njegovu komunikaciju sa Zemljom", navode stručnjaci DLR. "I najmanja promjena u njegovom položaju mogla bi da znači da su mu antene blokirane ili da su usmjerene na drugu stranu."

"Malo smo zabrinuti", priznala je za AFP Manuela Braun, predstavnica DLR.

Mala svemirska laboratorija File je 12. novembra 2014. uspješno obavila istorijsko spuštanje na kometu. Nakon sedam mjeseci hibernacije, probudila se 13. juna i od tada ima teškoće u uspostavljanju komunikacije sa sondom Rozetom koja prati kometu sa bezbjedne razdaljine kako ne bi bila ugrožena mlazevima gasa i prašine koje repatica emituje.

File je opremljen sa sedam instrumenata s kojima bi, kako se naučnici nadaju, trebalo da detektuje kompleksne organske molekule koji bi mogli da objasne nastanak života na Zemlji.