<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Sedmodnevni umjetnički projekt: Motiv Balkana 2

1. 8. u 21.00 u Galeriji Borisa Smoje će početi sedmodnevni umjetnički projekt „Motiv Balkana 2“ koji će biti predstavljen otvorenjem likovne izložbe djela diplomskog rada sarajevske akademske umjetnice Ines Muratović i Nevena Tudića, likovnog umjetnika iz Šibenika.

24. juli 2015, 12:00

2. 8. u 19.00 u Historijskom muzeju BiH će posjetioci imati priliku da čuju izlaganje poezije od strane pjesnika u Sarajevu koje okupljaju različita umjetnička društva kao i predpromociju književnog djela „Suze Boga Roda“ autorice AneDominik Rodić.  Ovu manifestaciju će otvoriti i voditi Damir Mehić, suvlasnik i regionalnog radija Kapije koji je pozicioniran u Los Anđelesu. U sklopu projekta će se održati i humanitarna akcija za pomoć socijalno ugroženima u BiH.

Likovnim djelom ovog događaja će Ines Muratović nastojati skrenuti pažnju na problem ljepote ženskog bića koja bi danas predstavljala cjelokupnu ljepotu žene koja nije predstavljena tako da bi bila dopadljiva isključivo muškarcima. „Žena je najčešće promatrana isključivo kroz vanjsku ljepotu,a umjetnost je uglavnom bila rezervisana samo za muškarce. Srećom danas je to drugačije jer žene su se uspjele izboriti za ravnopravnost i biti sve ono što žele samim tim i žene pod maskom.“ – Istakla je Ines.

Neven Tudić je objasnio svoj umjetnički koncept djela: „Analitičko mišljenej jest mišljenje konstatacije i svodi se na opis onoga što je pred našim očima, ono što je viđeno i o tome ima predodžbu. No i ovaj uobičajni i normalni put spoznavanja jest iz-mišljene, a iz mišljenja formiran i proizveden. Negacijom uobičajenog načina zaključivanja temeljem viđenog nikad se ne može misliti mišljenje samo: Što ono jest? A stalo nam je do toga da mišlenju damo primat, a ne uobičajenom načinu spoznavanja kroz vlastito zapažanje i iskustvo.“

U književnom djelu projekta će se predstaviti poezije članova obnovljenog neformalnog društva „Diogenes Poetis“ i drugih regionalnih poetskih društava. Pozivamo ovom prilikom i druge autore poezija da nas posjete i predstave svoju poeziju 2. 8. u 18. 00 u prostorijama Historijskog muzeja. Svoju poeziju će javnosti predstaviti Goran Vrhunc, Josip Kramar, Aldijana Uzunović, Dejan Tešić, Mirza Okić... U sklopu promocije poezije, predstaviće se fantazija/horor/drama djelo „Suze Boga Roda“ koje je posvećeno boračkoj populaciji regije. Autorica djela i projekta „Motiv Balkana“ AnaDominik i koordinator projekta Goran Vrhunc će voditi zanimljiv dijalog na temu ovog djela i odnosa boračke populacije s njim.
Projekat je ostvaren djelovanjem neformalnog umjetničkog društva „Val“ koje djeluje u kulturi od 2007. godine. U septembru ovaj projekat će dobiti formu radio emisije i internet portala o kulturi što će nastati kao saradnja radija Kapije i neformalnog umjetničkog društva „Val“. Cilj ovog projekta je informisanje dijaspore o kulturnim dešavanjima u regiji, ali i animacija iste u obnavljanju kulture koja je već odavno na izdisaju, kako kod nas tako i u Hrvatskoj i Srbiji.