<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Hitno potrebni davaoci krvi

BANJALUKA

Zalihe krvi u transfuzijskim centrima širom BiH dovedene su do minimuma.

25. juli 2015, 12:00

Ovo je, kako kažu, česta pojava u ljetnim mjesecima kada je smanjen broj davalaca zbog godišnjih odmora i raspusta te je puno teže organizovati akcije prikupljanja, a u isto vrijeme zbog učestalijih saobraćajnih nesreća povećana je potrošnja krvi. Ali, naglašavaju, zalihe je neophodno popuniti.

"U ovom trenutku imamo smanjene zalihe krvi, krvne grupe A i O. Takođe, imamo veće poteškoće nego inače u obezbeđivanju koncentrovanih trombocita, koji se mogu pripremati samo iz sveže krvi i stoga su nam davaoci potrebni svakodnevno", kazala je Jasmina Jovanić, šef Službe za prikupljanje krvi u Zavodu za transfuzijsku medicinu RS u Banjaluci.

Ona je apelovala na sve građane da iskažu humanost i svojim malim gestom nekome možda spase život.

"Svaka zdrava osoba starosne dobi od 18 do 65 godina može dati krv u najbližoj transfuziološkoj službi u RS koje se nalaze u Banjaluci, Bijeljini, Zvorniku, Doboju, Gradišci, Prijedoru, Foči, Nevesinju, Trebinju i Istočnom Sarajevu", kazala je Jovanićeva i zahvalila pripadnicima MUP-a RS koji 30. i 31. jula organizuju veliku akciju dobrovoljnog davanja krvi na nivou cijele RS, kao i svim dobrovoljnim davaocima koji dolaze u ovom periodu.

U Transfuzijskom centru Mostar kažu da su im proteklih dana zalihe krvi bile na minimumu.

"U ovo doba godine vanrednih potreba za krvi je svakim danom sve više, tako da smo proteklih dana stvarno imali minimalne zalihe krvi. Ali, stalno šaljemo apele u javnost i sa zadovoljstvom možemo reći da su urodili plodom jer se iz dana u dan sve više njih pojavljuje u našim prostorijama. Svi potencijalni darivatelji mogu doći na Odjel za davalaštvo Transfuzijskog centra Sveučilišne kliničke bolnice Mostar na Bijelom brijegu, od ponedjeljka do petka, u vremenu od 7.30 do 14.30", naveli su iz Transfuzijskog centra Mostar i napomenuli da osobe koje daruju krv ne moraju znati svoju krvnu grupu jer će se ona odrediti prije samog vađenja.

I na nivou čitave Federacije situacija je ista ili slična.

"U prosjeku dnevno za potrebe liječenja izdajemo 60 doza krvi. Uprkos tome što su zalihe dosta smanjene i što veoma teško dolazimo do dobrovoljnih davalaca, operativni zahvati se ne odgađaju na klinikama i naša ekipa svakodnevno nastoji obezbijediti dovoljne količine krvi", navela je dr Alma Ljuca, spec. transfuziolog iz federalnog Transfuzionog centra, i istakla kako se od jedne jedinice pune krvi dobiju tri krvne komponente: eritrociti, plazma i trombociti.

"Rok trajanja eritrocita je 35 dana, plazme do tri godine, a trombocita, koji se ujedno smatraju najlabilnijom komponentom, svega pet dana, te se zalihe krvi moraju stalno obnavljati", rekla je dr Ljuca.