<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Putin zbog interesa svađa Dodika i Vučića

Taman kada se očekivalo da od referenduma u Republici Srpskoj neće biti ništa jer bez podrške Beograda sve gubi smisao, predsedniku RS podrška je stigla iz bratske Rusije.

26. juli 2015, 12:00

 Miloradu Dodiku je tako ruski predsednik Vladimir Putin dao vetar u leđa nakon što ga je “molbom da još jednom razmisli”, pokolebao Aleksandar Vučić.

Nakon odluke da RS održi referendum,

Vučić je prošle nedelje Dodiku rekao da to nije prihvatljivo i da potres do kojeg bi njegovo održavanje moglo da dovede, nije potreban regionu.

Premijer Srbije tada je javno zamolio Dodika da još jednom razmisli, što su mnogi ocenili gotovo kao činjenicu da će RS promeniti svoju odluku. Takođe je ocenjeno da takav Vučićev stav ima veze sa razgovorima koje je neposredno pred susret sa Dodikom vodio sa pomoćnicom američkog državnog sekretara Viktorijom Nuland i nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Da Rusija saopštenjem u kojem podržava referendum praktično odgovara na Vučićev apel Dodiku pod uticajem Nemačke i SAD, smatra i demokrata Borislav Stefanović.

- Pod pritiskom Viktorije Nuland Vučić traži od Dodika da još jednom razmisli, a onda Rusi vraćaju otvorenom podrškom referendumu. To je očigledno - kaže za “Blic” Borislav Stefanović iz DS i naglašava da referendum ne može ništa konkretno da reši te da Dodik treba da krene u ozbiljan dijalog sa Sarajevom.

Bivši ambasador u BiH Ninoslav Stojadinović kaže da podrška Ruske Federacije RS i Miloradu Dodiku nikakva novost.

- Treba imati u vidu da zahvaljujući glasu RS u Predsedništvu BiH nije mogla da bude usvojena odluka o uvođenju sankcija Rusiji. Vučić, s druge strane, mora da pliva između evropskih integracija i dobrih odnosima s Rusijom i on se tu za sada snalazi. Premijer, pretpostavljam, smatra da treba vratiti nadležnosti RS, pre svega da bi se rešili brojni slučajevi poput napada u Srebrenici ili suđenja Naseru Oriću. Dakle, referendum bi mogao da ostavi posledice na region i to je ono čemu Vučić prvenstveno razmišlja - kaže Stojadinović.

Rusija šiti uticaj u regionu

Dušan Simeonović iz Foruma za međunarodne odnose kaže da se podrška Rusije ogleda u želji te države da zadrži svoje prisustvo i uticaj u regionu i da je RS najpogodniji eksponent takvog interesa.

- To, naravno, ne mora uvek da koresporendira sa interesima vlasti u Beogradu. Ne mislim da Putin u RS vidi novo uporište na Balkanu, ali može da bude značajan koridor uticaja u samoj Srbiji preko Srpske - navodi Simeonović.