<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Kako se u samo 3 sedmice raspršio kineski san: Nevjerojatna priča o ekspresnom krahu moćne ekonomije

"Kineski san" o rastu cijena imovine i dionica tek je započeo i stvorit će velike prilike za investicije, pisao je nedavno vodeći komunistički dnevnik u Kini, no taj san raspršen je u samo tri tjedna, tijekom kojih su cijene dionica potonule više od 30 posto.

26. juli 2015, 12:00

 U travnju, kada se najvažniji indeks Šangajske burze probio iznad 4.000 bodova, u uvodniku People's Dailya, dnevniku Komunističke partije, pisalo je da je 'tržište bikova' tek započelo. Dugoročno će "Kineski san" o rastu vrijednosti imovine i dionica poticati tržišta kapitala i stvoriti 'goleme' investicijske prilike, pisalo je u tom kasnije ismijanom uvodniku.

Jer, od polovice lipnja do početka srpnja cijene dionica na burzi u Šangaju potonule su više od 30 posto, pri čemu je izbrisano gotovo 4.000 milijardi dolara tržišne vrijednosti kineskih kompanija.

Paničnu rasprodaju malih dioničara vlasti su pokušavale zaustaviti dotad neviđenim mjerama. Vodećih 20 brokerskih tvrtki moralo je obećati vlastima da neće prodavati dionice dok su cijene niske i da će u idućem razdoblju na tržište uložiti više od 20 milijardi dolara.

Vlasti su, nadalje, zabranile velikim dioničarima prodaju dionica i nove javne ponude dionica te olabavile uvjete za dobivanje kredita za investicije.

Tek se prošloga tjedna, nakon svih tih mjera, kinesko tržište dionica donekle umirilo. No, nitko još nije siguran da je kineska burzovna kriza, koja je privremeno uzdrmala i najveće svjetske burze, okončana. Čak i ako jest, vjerojatno će, kažu analitičari, proći neko vrijeme dok se vrati povjerenje u tržište nekoliko milijuna malih ulagača u Kini.

Zhou Sujuan, direktorica u jednoj privatnoj kompaniji, izgubila je u ta tri tjedna 2 milijuna juana ili oko 320.000 dolara.

"To mi je zadalo puno glavobolje. Proći će još neko vrijeme dok se oporavim", kazala je Reutersu.

Ipak, Reuters ističe da su, unatoč tom padu, cijene kineskih dionica trenutačno gotovo dvostruko više nego što su bile prije godinu dana.

Neumjereno snažan rast cijena izaziva i oštre padove, kažu analitičari, upozoravajući da se rast kineskog gospodarstva već dulje vrijeme usporava te da prošlogodišnja euforija na tržištima dionica u Kini, kada su cijene snažno rasle, nije bila utemeljena na gospodarskim pokazateljima.

Mjere koje su vlasti poduzele posljednjih tjedana kako bi zaustavile pad cijena dionica otvorile su pitanje koliko je Komunistička partija doista predana reformama nužnima za stvaranje otvorenijeg i dinamičnijeg gospodarstva.

"Široka intervencija države, posebice zabrana prodaje dionica velikim dioničarima, uvelike su narušile reforme u financijskom sektoru", kaže Victor Shih, profesor na Kalifornijskom sveučilištu u San Diegu.

Nadalje, zabranom daljnjih inicijalnih javnih ponuda dionica vlasti su zatvorili jednu od opcija za financiranje privatnih kompanija, od kojih se očekuje da ubuduće budu pokretači gospodarstva.

Te i brojne druge mjere koje su vlasti poduzele kako bi suzbile burzovnu krizu izazvale su velike kritike.

Zhou Sujuan, koja je puno izgubila zbog pada cijena dionica, planirala je kupiti novu kuću u novoj četvrti Šangaja i upisati kćer u bolju školu. No, njezin će san morati pričekati.

Priznaje da je bila pohlepna, ali osuđuje i državne institucije.

"Vlasti su nerazumne. Ovo je uvijek bilo plansko tržište i plansko gospodarstvo", zaključuje Zhou.

Izvor Jutarnji.hr

Autor: Hina