<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Kurdi preuzeli grad na sjeveru Sirije od IS

BEJRUT

Kurdska milicija YPG preuzela je danas grad na sjeveru Sijrije od Islamske države, poslije ofanzive koja je trajala više od mjesec dana, protiv militanata i presjekla njihove linije za snabdijevanje, saopštila je posmatračka misija Organizacije za ljudska prava.

27. juli 2015, 12:00

Šef posmatrača Rami Abdulrahman je naveo da je grad u blizini Eufrata bio odskočna daska za militante IS da preduzimaju upade u kurdski grad Kobane, koji je sjevernije, uz granicu sa Turskom. SAD su vazdušnim napadima pomagale Kurdima.

Uz podršku male sirijske pobunjeničke grupe, YPG je ostvario značajane dobitke protiv IS u provinciji Raka, oduzimanjem Tel Abada na turskoj granici, 15. juna, napredovanjem prema jugu i zauzimanjem grada Ain Isa, koji je 50 kilometara sjeverno do grada Rake.

Koalicija koju predvodi SAD je preduzela najviše vazdušnih udara u sjevernoj Siriji protiv militanata, kako bi ih spriječila da napadnu Kurde sa leđa.

YPG je danas saopštila da je turska vojska granatirala njene položaje u jednom selu na obodima grada Jarablusa i pozvala Ankaru da obustavi, kako je navela, agresiju nad kurdskim snagama.

U saopštenju YPG se navodi da je nekoliko tenkova s druge strane granice pogodilo granatama kurdske položaje, te da je turska vojska uzela na nišan njih umjesto terorista.

Tursko Minsitarstvo inostranih poslova je to demantovalo, ističući da Kurdi nisu njihova meta.

Posmatrači su naveli da su turski tenkovi granatirali protekle noći selo Zur Maghar koje pod kontrolom drže YPG na sjeveru Sirije, ranivši najmanje četiri borca koji se zajedno sa Kurdima bore protiv IS.