<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Droga i prostitucija jačaju privredni rast Češke

Šverc i prodaja droga i prostitucija povećavaju privredni rast u Češkoj za 0,5 odsto godišnje, a udio sive ekonomije i kriminala u BDP-u dostiže udio cijele tekstilne industrije - oko 0,3 odsto, izračunao je nacionalni Zavod za statistiku.

27. juli 2015, 12:00

"Ako bi trebalo da uporedim sa nečim ukupan efekat prodaje droga i biznisa sa seksom, to bi bio ukupan udio tekstilne industrije koji dostiže oko 0,3 odsto BDP-a. Dalje djelatnosti sive ekonomije su nelegalna prodaja alkohola, šverc ili krivolov ali to ima statistički zanemarljiv uticaj", kazao je za češki nedeljnik Tiden, ekspert Češkog zavoda za statistiku za sivu ekonomiju Jirži Vopravil.

Ukupni udio sive ekonomije u BDP-u se postepeno smanjuje, ali i tako taj nelegalni biznis vrijedi u Češkoj oko 830 miliona evra godišnje, a najviše novca se obrne u kriminalnom biznisu sa drogama, oko 358 miliona evra, a slijede mahinacije sa gorivom i benzinom i prostitucija.

Vopravil je kazao da je Češka počela da prati statistički sivu ekonomiju i prije nego što je to naredila Evropska unija, još od 2003. godine.

"Ponekad to liči na posao detektiva", rekao je Vopravil i naveo primjer kada statističari evidentiraju prihode od prostitucije gde rješavaju i to da li je klijent koji je platio seks negdje u pograničju sa Njemačkom Čeh ili Njemac.

Ukoliko je mušterija koja plaća seks Čeh, evidentira se u rubrici Konačna potrošnja domaćinstava, a ukoliko je stranac vodi se u rubrici Izvoz usluga, neki su bizarni aspekti rada čeških statističara.

"Tržište droga pratimo statistički od 1995. godine. Trend je da se njegov udio postepeno smanjuje. Za to je zaslužna manja potrošnja heroina. Kod heroina je bila najveća dodata vrijednost zbog razrijeđivanje. Stizao je heroin čistoće 25 odsto, dok se na ulici prodavao razrijeđen na pet odsto", kazao je Vopravil.

Prema najnovijim dostupnim podacima Nacionalnog centra za praćenje droga i zavisnosti, Česi su tokom 2013. godine konzumirali 21,4 tonu droga na bazi kanabisa, šest tona pervitina, 0,8 tona heroina i isto toliko kokaina, kao i milion tableta ekstazija i 100.000 doza LSD-a.