<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Lutke za djevojčice pune ftalata

BANJALUKA, SARAJEVO

Više vrsta plastičnih lutaka za djevojčice povukli su inspektori sa tržišta BiH pošto je utvrđeno da predstavljaju hemijski rizik jer sadrže nedozvoljenu količinu ftalata.

27. juli 2015, 12:00

Riječ je o štetnim materijama čije dejstvo kod mališana može izazvati ozbiljne zdravstvene hormonske promjene, a u nekim slučajevima mogu biti i uzročnici kancera.

Među spornim igračkama, za koje je u posljednjih mjesec dana spuštena rampa za prodaju, našle su se čak i one lutke za koje nije bilo moguće utvrditi ni ko im je proizvođač.

Prema podacima Agencije za nadzor nad tržištem BiH, povučena je, između ostalih, i dječja lutka "Lovely Play Set", a inspekcije su naložile uništavanje te nesigurne igračke.

"Preporučuje se potrošačima koji su kupili ovaj proizvod da ga prestanu koristiti", naveli su iz Agencije za nadzor nad tržištem BiH.

Zlata Hadžić-Bajrić, zamjenik ombudsmana za djecu RS, upozorava da, nažalost, ne samo igračke, već i oprema za bebe, te odjeća za najmlađe ukoliko ne ispunjavaju osnovne standarde za bezbjednost djece mogu ozbiljno ugroziti razvoj i odrastanje mališana.

"Takvi proizvodi ne bi se smjeli naći na tržištu i u prodaji, to je najsigurnija zaštita djece, što znači da je neophodan stalni i pojačan nadzor pri njihovom uvozu, ali i redovna kontrola onih koji su već na tržištu, kako bi se izbjegle sve potencijalne opasnosti", podvlači Hadžić-Bajrićeva.

Kako ona ističe, propuštanjem dužne pažnje nadležnih organa prilikom uvoza ove robe, te izostankom stalne i redovne kontrole tržišta, posljedice snose djeca.