<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Francuski seljaci blokirali puteve prema Španiji i Njemačkoj

Francuski poljoprivrednici blokirali su danas puteve prema Njemačkoj i Španiji kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog niskih cijena mesa i mliječnih proizvoda.

27. juli 2015, 12:00

Francuski poljoprivrednici blokirali su danas puteve prema Njemačkoj i Španiji kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog niskih cijena mesa i mliječnih proizvoda, prenosi RT.

Oko 1.000 francuskih farmera blokiralo je autoput u provinciji Alzas na granici sa Njemačkom i tako spriječilo uvoz poljoprivrednih proizvoda.

“Pustili smo automobile da prolaze. Oko 300 kamiona sa poljoprivrednim proizvodima koji narušavaju našu konkurentnost smo natjerali da se vrate. Na primjer, nismo dozvolili kamionu koji prevozi “Babybel” sir da uđe u zemlju, potrošači misle da taj sir dolazi iz Francuske, a on je u stvari iz Slovačke”, rekao je Frenk Sander predsjednik federacije francuskih poljoprivrednika.

Slična situacija se dogodila i na autoputu A645 na jugo-zapadu Francuske, na granici sa Španijom. Oko 100 farmera blokiralo je granični prelaz i spriječilo uvoz poljoprivrednih proizvoda.

Ministar poljoprivrede Stefan Le Fol izjavio je da se oko 10 odsto francuskih uzgajivača stoke nalazi na ivici bankrota.

Pariz je u srijedu predstavio novi paket hitne finansijske pomoći poljoprivrednicima vredan 600 miliona evra.

Međutim, farmeri su i dalje nezadovoljni i tvrde da najnovije mjere vlade ne zadovoljavaju potrebe poljoprivrednog sektora.

“Mjere koje je najavila vlada… nijedna od njih se ne bavi narušavanjem konkurentnosti”, rekao je Sander.