<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Dodik, najveći izdajnik Republike Srpske

Politika i društvo

Mislim da je najveći izdajnik Republike Srpske upravo Milorad Dodik

27. juli 2015, 12:00

U odbrani svojih motiva, prvenstveno očuvanje vlasti i zaštita kriminalnih struktura, Dodik je najavio podjelu između srpskog stanovništva, predstavnika srpskih političkih stranaka u Republici Srpskoj, dijeleći ih na patriote i izdajnike. Mislim da je najveći izdajnik Republike Srpske upravo Milorad Dodik, jer je ekonomski uništio Republiku Srpsku, a građane ostavio u agoniji, poručio je u razgovoru za Vijesti Adam Šukalo, predsjednik stranke Napredna Srpska i poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Govoreći o famoznom referendumu Šukalo kaže da smo imali više tumačenja u smislu kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Ponoviću Vam ono što sam rekao u NSRS - da bi Republika Srpska vratila svoje pravosudne nadležnosti neophodno je da se izmijeni zakonodavstvo na nivou BiH. Poznato je da ta procedura u Parlamentu BiH ne može proći entitetsko glasanje. S tim u vezi smatramo da je taj proces potpuno nepotreban.

S druge strane, potreban je strukturalni dijalog i vladavina prava, pravičnost koja se u tom smislu mora postići, posebno kod pitanja ratnih zločina. Dok se u BiH ne procesuiraju svi ratni zločini, te dok sve strane ne prihvate svoju odgovornost, neće biti razvoja ove zemlje.

Za Republiku Srpsku referendum sigurno nije izlaz po ovom pitanju. Potrebni su razgovor i dijalog, Republika Srpska treba da diplomatskim aktivnostima insistira na konkretnim podacima koji će ukazati na to da određeni predmeti nisu završeni u skladu sa zakonskom procedurom. Referendum nije rješenje.

Ako ćemo prema obrascu koji SNSD imputira opozicionim strankama, prije svega Savezu za promjene, da su preko noći, prije tri mjeseca, postali izdajnici zato što su ušli u koaliciju sa strankama iz FBiH, onda bi prema tom obrascu i predstavnici SNSD zadnjih deset godina bili izdajnici.

Znam da je sve to suludo. Ovo o čemu sada govorim, pričam upravo da obesmislim politiku koja je politika prošlosti. Politika koja diže međunacionalne i tenzije među jednim narodom nema dobru namjeru. Na tom putu mi nećemo pratiti Milorada Dodika. Nažalost, njega prate kadrovi koje je proteklih deset godina instalirao u Sarajevu - ministri, direktori, pomoćnici, uposlenici različitih agencija...

U ovakvoj atmosferi je nemoguće u budućnosti projektovati šansu da pozicija i opozicija rade nešto zajedno, dok je predsjednik Republike Srpske, koji bi trebalo da bude predsjednik svih građana Republike Srpske, predsjednik svoje političke stranke. Prije izbora Napredna Srpska isticala je kako je nemoguće da predsjednik Republike Srpske bude i predsjednik svoje političke stranke.

Možda je jedina odluka oko koje je postojala saglasnost bila odluka o evropskom putu. Međutim, od deklarativnog usvajanja koje je prošlo parlamentarnu proceduru, druge komunikacije nema, što je loše za Republiku Srpsku i BiH.

Podsjećam Vas da je Napredna Srpska predložila da dvije najveće stranke u Republike Srpske formiraju koaliciju, usvoje reformsku agendu, ali ne po inicijativi EU, već iz potrebe jer je građanima dogorjelo do nokata. Logici u kojoj očekujemo da će neko sa strane nešto uraditi za nas mogu poručiti sao da niko neće doći i riješiti naše probleme nego mi sami, istakao je Šukalo