<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Podignuta optužnica protiv suosnivača Evropskog univerziteta

Tužilaštvo Brčko distrikta podiglo je optužnicu protiv suosnivača Evropskog univerziteta u Brčkom Nedeljka Stankovića zbog osnovane sumnje da je zloupotrijebio položaj osobe ovlaštene za njezino zastupanje.

28. juli 2015, 12:00

Stanković se tereti da je bez znanja ostalih osnivača 2011. godine uplatio povećanje vlasničkih uloga na način koji mu je kasnije omogućio potpuno preuzimanje vlasničkih i upravljačkih prava na Univerzitetu.

Kako proizilazi iz istrage, on je u ovom postupku izvršio nezakonite promjene prava nad vlasničkim udjelima tako što je pri povećanju kapitala Univerziteta s dvije na pet hiljada, na svoje ime uplatio znatno veći iznos u odnosu na ostale suosnivače.

On je postupajući bez znanja ostalih suosnivača u svoje ime uplatio iznos od  1.900 KM,  dok je u ime svih ostalih suosnivača uplatio iznos od 1.100 KM. Tako je sebi pribavio korist u vidu povećanja vlastitog udjela s 55 posto na 60 posto što je istovremeno dovelo do umanjenja udjela ostalih suosnivača.

Osim zlopotrebe položaja u postupku povećanja osnovnog kapitala Evropskog univerziteta, Tužilaštvo Distrikta Stankovića tereti i za davanje lažnih podataka prilikom prijavljivanja prebivališta u Brčko distriktu  2012. godine.

 Naime, postoji osnovana sumnja da je u ovom postupku optuženi u propisanim obrascima  naveo da posjeduje državljanstvo BiH, iako mu je ono  prestalo 10 godina ranije odricanjem pred nadležnim ministarstvom BiH.

Nakon okončanja istrage u ovom slučaju, Tužilaštvo Distrikta optužilo je Stankovića za krivična djela zloporabe položaja  ili ovlaštenja i ovjeravanja neistinitog sadržaja.  

 Optužnicu za krivična djela Tužilaštvo je dostavilo na daljnji kazneni postupak nadležnom sudu, koji ju je u cjelosti potvrdio