<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Erdogan: Nema odstupanja u borbi protiv terorizma

ANKARA

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan poručio je danas da njegova zemlja neće odstupiti u borbi protiv terorizma i da će odlučno nastaviti sa operacijama protiv kurdskih separatista i ekstremista Islamske države.

28. juli 2015, 12:00

"Odstupanje u našoj borbi protiv terorizma ne dolazi u obzir. To je proces koji će biti nastavljen sa istom odlučnošću", rekao je Erdogan na konferenciji za novinare uoči odlaska u posjetu Kini.

Erdogan je rekao da očekuje da će NATO objaviti da je spreman da preduzme neophodne mjere, ali nije precizirao na koje mjere tačno misli, prenijele su agencije.

NATO će danas u Briselu, na zahtjev Turske, održati vanredni sastanak o situaciji u Siriji.

Turska je tražila sastanak pozivajući se na tačku četiri Atlantske povelje koja se aktivira kada neka od članica prijavi da je ugrožena.

Ankara se na ovaj potez odlučila nakon što je turska avijacija počela sa vazdušnim udarima na položaje takozvane Islamske države i kurdskih pobunjenika u susjednoj Siriji.

"Uključivanje Turske u sirijski sukob iz osnova mijenja situaciju u Siriji, Iraku i cijelom regionu", izjavio je tim povodom turski premijer Ahmet Davutoglu.

U saopštenju NATO se navodi da će Alijansa "vrlo pažljivo pratiti događaje i solidarno stati uz Tursku".