<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Sarkazam utiče na kreativnost

VAŠINGTON

Sarkazam čini ljude kreativnijim - pokazuju istraživanja američkih naučnika.

28. juli 2015, 12:00

Istraživaci sa američkih poslovnih studija, poput Harvarda, napravili su niz eksperimenata kako bi analizirali na koji način sarkasticčni komentari utiču na ljudsku kreativnost.

Tokom  bizarnog testa punog "trik pitanja"  poput: "Kako bih mogao zapaliti svijeću i pričvrstiti je na zid, a  da  po podu ne kapa vosak?" -  ispitanici su pokazali bolje rezultate ako su se  služili sarkasticnim komentarima, ili  nakon što su čuli neke sarkastične komentare.

Naučnici tvrde da sarkazam stimuliše  kreativnost, "otvara" ideje i pomaže  u analiziranju problema i donošenju rješenja koja su potpuno nova.

Pisaca Oskar Vajld  vjerovao je da sarkazam predstavlja nižu formu mudrosti, ali naučnici sada navode da -  podstiče viši nivo razmišljanja.

U eksperimentima je sudjelovalo tri stotine  ljudi, a 64 odsto njih koji su davali sarkastične komentare bili su u stanju da smisle  kreativnija rješenja i riješe zadatak uspješnije.

Oni koji su, osim toga,  i slušali sarkastične komentare imali su još bolje rezultate - 75 odsto uspjelo je da riješi zadatak.