<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

FUDBAL MOŽE I DA SPAJA Utakmica mladih Tutinaca s azilantima

Mladi Tutina su sa vršnjacima-azilantima progovorili univerzalnim jezikom - fudbalskim i učinili barem jedan težak izbeglički dan vršnjacima iz Sudana, Eritreje i Somalije vedrijim.

28. juli 2015, 12:00

U okviru projekta "Podrška uživanju prava tražilaca azila bez diskriminacije" koji finansiraju Evropska unija i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Republike Srbije, Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) je 25.jula u saradnji sa lokalnom Kancelarijom za mlade i centrom za azil u Tutinu organizovao fudbalsku utakmicu u okviru Azilnog kutka,prenosi sajt APC.

Osveženje



Jedan tim su činili lokalni građani, aktivisti Kancelarije za mlade u Tutinu a drugi azilanti poreklom iz Sudana, Eritreje i Somalije.

Azilni kutak kao koncept predstavlja mjesto susreta lokale i azilne populacije tokom kojeg dolaze u neposredni kontakt i doprinose suzbijanju predrasuda i strahova o migrantima, navodi se na sajtu.

Utakmica je odigrana pod sloganom "Pogledaj ove ljude u oči, stop diskriminaciji" i privukla je veliku pažnju i lokalnih aktivista i mladih azilanata koji su i nakon utakmice diskutovali kako o fudbalu tako i o životu u Tutinu.

Fudbal kao univerzalni jezik 

  - Konačno se osjećam ispunjeno u Tutinu i kao dio mladih - rekao je jedan od azilanata, učesnik utakmice.