<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Izetbegović: SDA podržava predloženi zakon o radu

SARAJEVO

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović večeras je na pres-konferenciji u Sarajevu, nakon sjednice stranačkog Predsjedništva, kazao da se Bosna i Hercegovina u ovih nekoliko mjeseci snažno pokrenula iz zastoja koji je trajao godinama.

29. juli 2015, 12:00

- Najbitniji zakon unutar reformske agende je zakon o radu. To je zakon koji ni jedna država u EU, a ni države u regionu koje nisu članice EU nije uspjela da izbjegne. Morala ga je donijeti ako je htjela da popravi stanje i omogući realnom sektoru da "dođe do zraka“ i pojača i intenzivira proces zapošljavanja u zemlji - kazao je Izetbegović.

Dodao je da "nas prijatelji podržavaju na tom putu“.

Definitivno, istaknuo je Izetbegović, taj zakon nema alternativu.

- Stoga, SDA pozdravlja odlučnost Vlade Federacije BiH da se bez kalkulantskih poteza uhvati u koštac s osnovnim zadacima iz reformske agende - kazao je predsjednik SDA.

Napomenuo je da ovakav zakon “može koštati SDA“, dodajući da oni koji rade reforme „obično plate cijenu za to“.

Po njegovim riječima, taj zakon ne treba SDA-u, on treba Bosni i Hercegovini i narodu.

- Moramo dati zraka realnom sektoru. U tom kontekstu posmatramo i najnoviji prijedlog zakon o radu - kazao je Izetbegović.

Istaknuo je da SDA snažno podržava predloženi zakon o radu, te očekuje da zakon dobije podršku u Parlamentu FBiH i to najmanje od svih stranaka potpisnica Izjave Predsjedništva BiH.

- Pozivamo Sindikat da u preostalom vremenu do usvajanja zakona vodi dijalog s Vladom Federacije BiH, odnosno da predloži eventualna poboljšanja i izmjene predloženog zakona - kazao je Izetbegović.