<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Hrvatski sabor jednoglasno: Izlazimo iz arbitraže sa Slovenijom!

Hrvatski parlament u srijedu jednoglasno obavezao Vladu Hrvatske da pokrene postupak o izlasku iz Arbitražnog sporazuma o rješenju graničnog pitanja sa Slovenijom

29. juli 2015, 12:00

Svi saborski zastupnici podržali su prijedlog Vlade o o istupanju Hrvatske iz arbitražnog sporazuma sa Slovenijom.

Nakon rasprave, prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić zahvalila se svim klubovima i pojedincima koji su sudjelovali u zajedničkoj raspravi.

"Vlada je reagirala kako spada, u skladu s poštivanjem procedure, bez preskakanja ijednog koraka, bez nervoznog reagiranja ili padanja u nacionalističku vručicu. U dobroj vjeri smo radili, ta dobra vjera je pokazala da se na drugoj strani radilo na drugi način, ili se mislilo da sporazum nije dovoljno dobar za postizanje željenih ciljeva. Mi ovdje ne vodimo spor ili borbu sa Slovenijom. Mi smo pokušali kroz arbitražu rješiti pitanje granice, pokazalo se da to nije moguće, i morat ćemo tražiti dalje. Međunarodni sud pravde je na kraju jedina instanca kojoj ćemo se moći obratiti. Međutim, potreban je pristanak obiju strana, moraju se Hrvatska i Slovenija složiti s tim", naglasila je ona.

"Pitanje je što dalje? Hrvatska vlada će sutra donijeti odluku i o toj odluci obavijestit će Republiku Sloveniju. Time početi proces okončanja ili izlaska iz arbitražnog postupka. Ne treba se zavaravati da će to naići na opće oduševljenje. Svi su sretni kad se netko dogovori, nikog ne zanimaju detalja. Svi bi najradije da se ovo nije dogodilo. Sada kada se dogodilo, najradije bismo kao da se uopće nije dogodilo. Svoj stav ćemo zastupati, pri tome da Hrvatska i Slovenija i dalje moraju riješiti pitanje granice", zaključila je Pusićeva.