<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

NE Zakonu o radu: Protesti radnika u Sarajevu (UŽIVO)

Hiljade članova Saveza samostalnih sindikata BiH danas su se okupili ispred zgrade Parlamenta Federacije BiH kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo Prijedlogom zakona o radu

30. juli 2015, 12:00

Protesti za danas završeni.

16:31 

Ismet Bajramović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH, pozvao je demonstrante da se ponovo okupe ispred zgrade Parlamenta FBiH, sutra u 14 časova.


16:15  Okupljeni demonstranti napuštaju plato ispred zgrade FBiH. Još se ne zna da li se razilaze privremeno ili finalno.


16:12  Većina delegata i premijer FBiH su već napustili zgradu Parlamenta FBiH na stražnji izlaz.


16:03

Vođa sindikalista Selvedin Šatorović upravo je javno pročitao imena 28 zastupnika, ili kako ih je on nazvao "papaka" koji su glasali za novi Zakon o radu u Domu naroda.

16:01

 Fadil Novalić, premijer Federacije BiH na vrlo kratkoj press konferenciji nakon usvajanja novog Zakona o radu, rekao je da je usvajanje Zakona pravi put i dokaz da se krenulo u reforme koje nalaže Reformska agenda.

''Nije ovo sveto slovo na papiru. Mi Zakon o radu možemo mijenjati u buduće, možemo praviti izmjene'', kazao je Novalić.

Istakao je i to da će se u Zakonu o radu naći sve što treba da stoji u njemu, čak i prijedlozi koje je Savez samostalnih sindikaza BIH predložio na sinošnjoj kasnoj sjednici.


15:40 

 ''Glas naroda i radnika se nije čuo danas. Licemjerje je pobijedilo. Održat ćemo vanrednu sjednicu Saveza samostalnih sindikata BiH, i donijet ćemo odluku o daljim aktivnostima'', kazao je jedan od predstavnika Sindikata, Sinan Husić. ''Mislim da je ovo jadno i bijedno, na ovakav način riješiti pitanja koja su od vitalnog interesa za građane BiH. Neka nam je bog na pomoći'', istakao je.


15:30  

Dom naroda Parlamenta FBiH usvojio Zakon o radu. Zakon je usvojen sa 28 glasova za i tri protiv, a ranije su sa sjednice izašli delegati Naše stranke, SDP-a, SBB-a i Demokratske fronte.


15:19

 Predstavnik sindikata, Selvedin Šatorović stao je ispred Saveza samostalnih sindikata BiH, te kazao da radnici nemaju namjeru da se povuku i odu ispred zgrade Parlamenta dok ne dobiju po ono što su došli, odnosno dok se novi Zakon o radu ne povuče sa dnevnog reda.


"Dok zastupnici koji tobože predstavljaju narod, uživaju u obrocima, radnici su probili štitove i došli smo do Parlamenta. Imaju vremena da predstavnici vlasti intervenišu i da se Zakon povuče. Ja ne mogu predvidjeti šta će se desiti ako se usvoji zakon", kazao je Šatorovi .


15:06  

Pred zgradu Parlamenta stiglo je pojačanje od 50 specijalaca FUP-a.


15:04

Demonstranti probili ogradu, jedan radnik povrijeđen!


14.40 

Demonstranti pokušavaju opet da uđu u zgradu Parlamenta FBiH jer je vrijeme za pauzu isteklo.


14.37 

Selvedin Šatorović iz Saveza samostalnih sindikata BiH pozvao je sve radnike na obustavu rada u cijeloj FBiH, te da krenu ka Sarajevu.


14.25 

Specijalna jedinica pokušava skloniti radnike sa ulica ali sve veći broj njih iz one mase kod zgrade Parlamenta FBiH pridružuje se radnicima na raskrsnici na Skenderiji.

Medicinski stručnjaci Hitne pomoći Sarajevo cijeli dan su u blizini zgrade Parlamenta FBiH kako bi pružili pomoć, ako je nekome potrebna.

Dežurni direktor Hitne pomoći kazala nam je da su do sada imali dvije intervencije kod starijih ljudi, koji su imali problema zbog visokog pritiska.


13:55

Demonstranti blokirali centar Sarajeva

13:40


Demonstranti pokušali ući u zgradu Parlamenta FBiH

Okupljenim radnicima obratio se predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović poručivši okupljenima da protestuju ali mirnim putem te kako će zahtjevi radnika biti uvaženi.


13:10

Zakon o radu i Zakon o državnim službenicima nalaze se na dnevnom redu svih nivoa vlasti još od uspostavljanja programa MMF, dakle najmanje tri godine. U tom periodu nije bilo ni razmatranja radnog materijala ni obaveznog socijalnog dijaloga, niti je javnost upoznata sa predloženim rješenjima. Takozvani dijalog zasnovan je na lažnim premisama, a nakon višegodišnjeg perioda mirovanja sada se nameće trka za usvajanje Zakona o radu.


"Demagogija o usaglašavanju sa EU propisima je bez osnova, jer EU direktive uspostavlaju samo minimum standarda, a ne najviše standarde kada je u pitanju radno zakonodavstvo. Priča o povećanju broja zaposlenih ukoliko Zakon o radu bude usvojen je potekla od braće Grim" kaže za BUKU finansijski ekspert Slaviša Raković


On kaže da sindikati imaju puno pravo na proteste, pogotovo stoga što vlasti imaju namjeru da Zakon usvoje po hitnoj proceduri, što je vjerovatno i protivustavan potez.


"No, ne treba zaboraviti da sindikati u najvećoj mjeri zastupaju interese zaposlenih u javnom sektoru i da predložena rješenja narušavaju stečene privilegije u javnom sektoru. Zaposleni u realnom sektoru niti uživaju bilo kakve privilegije, niti uživaju dobru zaštitu svojih prava." navodi Raković za BUKU



"Kada predlagač Zakona bude jasno i transparentno objasnio prednosti predloženih rješenja moći ćemo govoriti o početku zakonodavnog, pa i reformskog procesa" dodaje naš sagovornik.


"Inače, potreba za određenim mjerama fleksibilnosti u radnopravnim stvarima je očigledna. Ono što smo mogli čuti o predloženim rješenjima uglavnom je na toj liniji. Mislim da, ukoliko ograničite trajanje kolektivnih ugovora, morate da imate jasnu situaciju postupaka nakon isteka ugovora koji nije saglasnošću partnera produžen. Takođe smatram da neke privilegije treba ukinuti, olakšati otpuštanje radnika, ali istovremeno morate da obezbjedite izuzetnoi efikasne mehanizme zaštite prava radnika" kaže nam Slaviša Raković.

"Moja ocjena predložene reforme je POLOVIČNO ili KUSO kako naš narod kaže." dodaje i zaključuje: "Mislim da nećemo postići nijedan od sada ponuđenih ciljeva, a što je tragičnije, nećemo ni izvesti suštinsku reformu radnog zakonodavstva."

13:00

Radnici prijete da će ući u zgradu Parlamenta FBiH.

Današnja sjednica Doma naroda nastavit će se bez delegata opozicije.


Nakon usvajanja dnevnog reda, sjednicu su napustili delegati DF-a, SBB-a i SDP-a.

Lejla Imamović iz DF predložila je da se skine Prijedlog zakona o radu s dnevnog reda.

Sa 18 za, 8 suzdržanih, 21 protiv odbijen je ovaj prijedlog nakon čega je Imamović tražila pojedinačno izjašnjavanje zastupnika.

12:00

Lidija Bradara, predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta FBiH, kazala je danas uoči zasjedanja ovoga doma koji bi se trebao izjašnjavati o novom Prijedlogu zakona o radu, da je vrijeme da se BiH okrene reformama.

"Novi zakon bit će danas usvojen. Krajnje je vrijeme da se okrenemo reformama. Zakon neće ostati ovakav, doživjet će izmjene u Predstavničkom domu kroz koji mora proći", kazala je Bradara pozivajući se na demokratsku proceduru.

Podsjetimo, počela je četvrta vanredna sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH na kojoj će se zastupnici izjasniti o Prijedlogu zakona o radu čiji je predlagač Vlada Federacije BiH.



Prijedlog zakona o radu je druga tačka dnevnog reda.

Poznato je da će zastupnici opozicionih političkih stranaka Saveza za bolju budućnost i Socijademokratske partije glasati protiv Prijedloga zakona o radu čiji je predlagač Vlada Federacije BiH.

Protiv Prijedloga zakona o radu glasat će i zastupnici Demokratske fronte (DF).

11:50  Aida Sejdić, aktivistkinja, kaže za BUKU da joj je drago što su radnici ustali protiv novog Zakona o radu i što su pokazali jedinstvo makar u ovom slučaju.

"Solidarnost radnika RS-a sa radnicima iz FBiH je u ovom slučaju od velikog značaja jer su upravo ovim pokazali da nikoga nije briga kako se ko zove kad je u pitanju narušvanje radničkih prava. Iskreno, Mišić, Bajramović ili SSS su nevažni u ovom slučaju i niko ko je otišao na proteste ne bi trebao tamo biti radi podrške njima, nego radi protivljenja ovom prijedlogu Zakona o radu koji će sve radnike u BiH dovesti u potlačeni položaj, ukidajući sva do sad stečena prava" kaže nam Sejdićeva.



"Vlast, konkretno u FBiH je još jednom pokazala, stavljajući ovaj Prijedlog zakona o radu na današnji dnevni red, da nisu spremni niti voljni djelovati u skladu sa stavovima i potrebama svojih radnika i građana. Važnije je pokoriti se MMF-u i dobiti novu tranšu kredita, nego rješavati nagomilane probleme u svojoj zemlji." dodaje ona.

11:43-"Novi Zakon o radu nije idealan, ali je nužan", kaže za BUKU Adnan Huskić Predavač na SSST.

"Već godinama se govori o tome kako BiH ekonomija neumitno srlja u propast zbog goleme javne potrošnje, te kako će, prije ili kasnije, biti potrebno praviti bolne rezove i omogućiti privatnoj inicijativi da prodiše. I svi smo znali da će taj momenat doći kada novca naprosto nestane. Privilegije koje uživa budžetska populacija u BiH, naspram egzistencijalne neizvjesnosti koja krasi zaposlenje u privatnom sektoru, moraju biti ukinute"

On je stava da dok se ne adresira problem privilegija zaposlenih u državnoj službi, princip jednakosti radnika u BiH ne može biti uspostavljen.

"Krajnje je vrijeme da svi prihvatimo činjenicu da sistem kakav smo imali prije 25 godina, a koji smo na prvim višestranačkim izborima odbacili u korist tržišne ekonomije i demokratije, ne može više predstavljati osnovu politčke i ekonomske organizacije društva" dodaje naš sagovornik.



Nesigurnost je karakteristika vremena u kojem živimo, i neprihvatiljivo je da u BiH postoji određen segment stanovništva koji kroz zakone sebi osigurava sigurnost.

"Ovo nije pitanje jedne ili druge političke opcije na vlasti, jer bi se jednako ponašala i vlast u prethodnom sazivu, da je bila stavljena pred ovu dilemu. Ovaj zakon je, naprosto, nužnost. Tek kada svi budemo jednako nesigurni na tržištu ćemo i politiku i demokratiju i odgovornost političara posmatrati mnogo ozibljnije" zaključuje za naš portal Adnan Huskić.

11:35: Počela je sjednica Doma naroda kojoj prisustvuju premijer FBiH Fadil Novalić, predstavnici sindikata i poslodavaca.

Savez sindikata RS za BUKU: Ranka Mišić predvodi delegaciju u Sarajevu!

11:25

"Danas iskazujemo nesebičnu podršku sindikatima u Federaciji BiH u odbrani stečenih radničkih prava. Ovo što radi Vlada FBiH je potpuno uništavanje tih prava. Novi zakon se ne može porediti ni sa jednim drugim na svijetu i temeljen je na porobljavanju. Takodjer, ovdje smo jer RS ima takve ambicije", rekla je predsjednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić.

Ona je dodala da su budale oni koji smatraju da će novi zakon biti dobar za građane.

"Robovi inače imaju pravo na šerpicu hrane, a naši radnici neće imati ni to. Oni neće smjeti biti bolesni i morat će biti dostupni 24 sata dnevno. MMF želi porobiti Bosnu i Hercegovinu jer naši političari godinama vode lošu politiku, a sada za šaku eura građane guraju u dodatno ropstvo", zaključila je Mišić a prenosi Klix

11:10 Almir Terzić, politički analitičar, kaže za BUKU da je dobro da se Savez samostalnih sindikata BiH konačno odlučio da poduzme odlučne korake u zašiti radnika.

"Da su sindikati bili ovako agilni i ranije mnoge stvari ne bi sada bile onakvim kakve jesu. Činjenica da su na protestima u Sarajevu i predstavnici Saveza sindikata RS-a jasan je signal da je radnicima, ali i svim drugim grupama stanovištva: penzionerima, nezaposlenim, mladim prekipjelo. Možda nam ova kohezija donese jedinstvo bar u muci u cijeloj BiH i da imamo ubuduće jedinstvene stavove bar u onome što znači stvaranje još lošije klime u BiH po prava radnika" kaže.

Dodaje je bi bilo bolje da je Vlada FBiH umjesto prijedloga zakona o radu donijela odluku o rasprodaji voznog parka, smanjivanju ili ukidanju naknada za odvojeni život, troškove reprezentacije, mobilnih telefona...

"Osim toga za poslodavce je daleko važnije smanjenje stope poreza i doprinosa koji jedinu mogu dovesti do većeg stepena zapošljavanja, a za Vladu FBiH je važnije jačanje inspekcijskih organa i smanjenje rada na crno" zaključuje u izjavi za BUKU Almir Terzić


On se boji da će protesti u povodu prijedloga zakona o radu FBiH biti samo početak širih socijalnih nemira koji će u narednom period pratiti prostore Bosne I Hercegovine.

"Jer, prvenstveno vlade entiteta ne rade nikakve korake koje će dovesti do smanjenja rastrošnosti javne potrošnje. Opet se sve slama preko leđa i ono malo radnika koji rade. Slijedeći koji će se naći na udaru bit će penzioneri, nezaposleni" kazao nam je. 


11:00
Predstavnici Sindikata su ušli u zgradu Parlamenta FBiH kako bi prisustvovali sjednici Doma naroda. Na sjednicu su stigli i predstavnici poslodavaca u Federaciji BiH.


10:57    Nekoliko stotina demonstranata se u ovom trenutku priključuje radnicima ispred Parlamenta FBiH.


10: 35 Na skupu se mogu vidjeti različiti natpisi kojima se ukazuje na pogubnost novog zakona po radnike, a među njima je svakako i poruka "Zakon od radu pročitao sam od A do IŠ", prenosi Klix.ba

Negodovanje zbog činjenice da se nepovoljno zakonsko rješenje po radnike našlo pred parlamentarcima demonstranti pokazuju i parolama "Ko radi, umrijet će od gladi", "Dome naroda, narod ti je gladan", "Naše bolesno društvo ima bolesne vođe"...

Foto: Radiosarajevo

Već u 10:15 minuta ispred zgrade Parlamenta Federacije BiH okupilo se nekoliko hiljada građana, među kojima su i predstavnici sindikata.


Demonstranti iz Sindikata rudnika mrkog uglja Kakanj žele da se sporni Prijedlog zakona o radu obori i da se iznađe bolje rješenje.

"Zakon ne valja jer ćemo mi rudari u tom slučaju biti robovi. To je izrabljivanje radničke klase. Bojimo se otpuštanja radnika i smanjenja plata", rekao je predstavnik Sindikata za Klix.ba.

Kako su objavili sarajevski portali, na proteste je došlo  iše od stotinu autobusa predstavnika Samostalnih sindikata iz svih gradova FBiH, od toga  25  iz Tuzle i 12 iz Zenice. 

Navodno je jedan broj građana, koji se uputio na proteste,  zaustavljen je na vogošćanskoj petlji na ulazu u Sarajevo.

Selvedin Šatorović, jedan od predstavnika Samostalnih sindikata iz Zenice, rekao je da je to još jedan od načina da se onemogući dolazak ljudi na  proteste.

Današnje okupljanje će trajati sve dok traje i sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH na čijem dnevnom redu je novi zakon o radu.

Čelništvo SSS BiH na protestima očekuje između 7.000 i 10.000 radnika, a kažu da prihvataju odgovornost za sve članove SSS BiH, te tvrde da će protesti biti mirni.


Sastanak između predstavnika Saveza samostalnih sindikata BiH (SSS BiH) i premijera Federacije BiH Fadila Novalića u Domu Sindikata u Sarajevu okončan je tačno u ponoć, ali bez dogovora.

Novalić je nakon sastanka rekao kako je ovo bio novi pokušaj dogovora sa Sindikatom o zakonu o radu, ali sistem pona