<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Dom naroda BiH o terorističkom napadu u Zvorniku

SARAJEVO

Sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH počela je u Sarajevu, a ranije predloženi dnevni red dopunjen je zahtjevom srpskih delegata Ognjena Tadića i Darka Babalja za razmatranje Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o policijskim službenicima BiH po hitnom postupku.

30. juli 2015, 12:00

Riječ je o izmjeni kojom bi se omogućilo da policijski službenici bezbjednosnih agencija na nivou BiH sa prebivalištem u Republici Srpskoj koji su navršili 40 godina radnog staža, ali ne i 65 godina starosti, ostvare pravo na penziju.

Prema Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju Republike Srpske, uslov za odlazak u starosnu penziju jeste 65 godina starosti.

Na dnevnom redu je razmatranje zaključaka Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost povodom rasprave o informaciji Savjeta ministara o terorističkom napadu na Policijsku stanicu u Zvorniku 27. aprila i akciji MUP-a Republike Srpske pod nazivom "Ruben".

Јednim od tih zaključaka Ministarstvo bezbjednosti BiH je zaduženo da Savjetu ministara i parlamentu BiH dostavi prijedlog dokumenta sa preciznim operativnim procedurama za postupanje i koordinaciju policijskih agencija.

Predloženo je i da ovo ministarstvo što prije sačini prijedlog nove strategije za borbu protiv terorizma, kojom će biti određen opšti okvir đelovanja BiH i njenih institucija u borbi protiv terorizma.

Od Ministarstva bezbjednosti BiH je zatraženo da sačini potpunu informaciju o svim do sada izvedenim terorističkim aktima u BiH, o međusobnoj saradnji policijskih agencija i njihovoj saradnji sa tužilaštvima i sudovima.

Dom naroda trebalo bi da se izjasni o davanju saglasnosti za ratifikovanje sporazuma o kreditu za razvojnu politiku poslovnog ambijenta između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj.