<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Svjetska banka: Indija će postati multi-bilionska ekonomija

VAŠINGTON

Ukoliko uspije da održi rast od 7 procenata, Indija vrlo lako može da postane multi-bilionska ekonomija, sa prihodom od 40.000 dolara po glavi stanovnika

30. juli 2015, 12:00

Naime, ovaj cilj Indija može da postigne ukoliko održi rast od sedam procenata godišnje narednih 30 do 35 godina, rekao je visoki zvaničnik Svjetske Banke.

"Ako uspijemo da održimo rast 7 odsto narednih 35 godina, bićemo druga ekonomija svijeta, a ljudi će biti dovoljno bogati i živjeće u prosperitetu", rekao je izvršni direktor Svjetske Banke za Bangladeš, Butan, Indiju i Šri Lanku, Subnaš Kandra Garg.

Obraćajući se Hindu zajednici u Americi, Garg je objasnio kako će Indija doći do 40.000 dolara po glavi stanovnika, sa sadašnjih 2.000.

Ipak, održati rast narednih 35 godina biće veoma teško i "zahtjevaće velike promjene u vođenju ekonomije", objasnio je Garg, podvukavši da Indija mora da u potpunosti reformiše poljoprivredu, poveća proizvodnju i poboljša zdravstvo i turizam.

Garg je rekao da će veliki izazov biti iskoristiti prebaciti ljude iz poljoprivrede u proizvodnju, a u isto vreme povećati poljoprivredni sektor.

Oko 55 odsto populacije u Indiji već radi u uslugama, međutim cilj je da se dostigne 80% u ovom sektoru.

Garg smatra da Indija mora da iskoristi rast populacije kako bi stvorila što veći broj produktivnih mladih ljudi.

(Newsweek.rs, Indiatimes.com)