<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

U Kuvajtu razbijena ćelija IS, uhapšena četiri člana

KUVAJT

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kuvajta saopštilo je danas da je razbijena ćelija Islamske države (IS) u toj zemlji, mjesec danas nakon krvavog napada na šiitsku džamiju za koji je odgovornost preuzela ta džihadistička organizacija.

30. juli 2015, 12:00

U Kuvajtu su uhapšena četiri člana ćelije IS, dok je peti ubijen u terorističkoj operaciji u Iraku, preciziralo je Ministarstvo, dodavši da su svi oni kuvajtske nacionalnosti, prenosi pariski list "Figaro".

Za jednu od uhapšenih osoba se sumnja da je pomogla ostalim članovima da odu u Irak, gde su potom učestvovali u operacijama IS, kao i u Siriji, prije nego što su se vratili u Kuvajt, objašnjava se u saopštenju.

"Uhapšeni su priznali da su bili obučavani za rukovanje oružjem i da su učestvovali u borbama u Iraku i Siriji", gdje IS kontroliše velike djelove teritorije, navodi Ministarstvo.

Svi uhapšeni su rođeni između 1982. i 1990. godine, dodaje se u saopštenju, u kojem nije preciziran datum hapšenja.

Jedan saudijski kamikaza je 26. juna izveo napad u šiitskoj džamiji u Kujvatu, usmrtivši 26 osoba, a odgovornost je preuzela IS.

Kuvajtsko pravosuđe je potom optužilo 29 osumnjičenih, među kojima sedam žena, za umešanost u taj napad.

Suđenje treba da počne 4. avgusta, a petorici optuženika, koji su u bjekstvu, sudiće se u odsustvu.