<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

SDA: ISIL je teroristička organizacija

SARAJEVO

Predsjedništvo najuticajnije bošnjačke Stranke demokratske akcije u BiH, čiji je lider Bakir Izetbegović, pozvalo je građane da ne odlaze na ratišta da bi ratovali na strani terorista, sljedbenika takozvane Islamske države.

30. juli 2015, 12:00

Predsjedništvo je, kako su prenijeli mediji u BiH, osudili akcije ove terorističke organizacije.

"Teroristčka grupa Islamska država nije ni islamska, ni država. Njena ideologija, ciljevi i aktivnosti su potpuno suprotne islamu i svim civilizacijskim normama", ističu iz SDA i preciziraju da Islamska država predstavlja najozbiljniju pretnju međunarodnom miru i bezbjednosti.

"Najoštrije osuđujemo brutalna, sistemska kršenja ljudskih prava i povrede međunarodnog prava od ove terorističke grupe, uključujući i neselektivno ubijanje i namjerno gađanje civila, masovna pogubljenja i ubistva", poručuju iz SDA.

SDA se obvezala na borbu protiv svih oblika terorizma i nasilnog ekstremizma te pozvala državne institucije BiH da aktivno učestvuju i sarađuju sa međunarodnim partnerima jer, kako navode, terorizam i nasilni ekstremizam mogu biti poraženi samo odlučnim pristupom koji podrazumeva aktivno učestvovanje i saradnju svih država.