<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Placebo djeluje čak i kad znamo da je tretman lažan

Placebo efekat je stvarna pojava, čak i ukoliko ste svjesni toga da je tretman kojem ste izloženi u potpunosti medicinski lažan i zapravo ne daje nikakve rezultate.

30. juli 2015, 12:00

Istraživači su otkrili na koji način kod pacijenata u borbi sa bolovima djeluju lažni lijekovi, čak i nakon što dobiju upozorenje da je u pitanju placebo.
Placebo (lat. placere = svidjeti se) je lažni proizvod koji ne sadrži ljekovite materije s farmakološkim dejstvom. Za razliku od placeba, ljekovi koji sadrže ljekovite materije nazivaju se verumi. 

Placebo dejstvo predstavlja situaciju kada je pacijent uvjeren da lijek koji koristi ima blagotvorao dejstvo, na primjer u slučajevima kada se ‘tablete’ koje uzima sastoje samo od šećera poput laktoze, lijek za ubrizgavanje sastoji samo od fiziološkog rastvora itd. 

Placebo je lijek koji se koristi za sugestivno dejstvo u liječenju. 

Jedan od autora novije američke studije Skot Šafer objašnjava da su učesnici morali da nose vrele tanjire, nakon čega su ljekari na njihove ruke nanosili gel protiv bolova. 

Iako su neki od učesnika zaista dobili tretman protiv bolova, većina njih je bila tretirana običnim vazelinom plave boje. 

"Većina njih bila je uvjerena u to da je tretman efikasan u zaustavljanju bola. Ono što su zapravo iskusili je obični placebo efekt", rekao je Šafer dodavši kako bi ova saznanja mogla da budu korisna u daljem istraživanju zavisnosti od lijekova protiv bolova. 

"Ukoliko se osoba bori sa zavisnošću od lijekova, možemo je prebaciti na placebo i nastaviti takvu vrstu terapije", zaključuje autor studije i dodaje da je očigledno da placebo podstiče lučenje supstanci u mozgu odgovornih za uklanjanje bola, i da djeluje čak i nakon saznanja da je u pitanju lažni lijek.