<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Talibani izabrali novog lidera

Kabul

Zamjenik talibanskog lidera Mule Mohameda Omara, Ahtar Mohamed Mansur, izabran je za novog vrhovnog vođu talibana, izjavila su danas dva neimenovana visoka talibanska zvaničnika, koji su potvrdili da je Mula Omar mrtav.

30. juli 2015, 12:00

Mula Ahtar Mansur, koji je važio za Omarovog zamenika u protekle tri godine, izabran je za novog lidera pokreta na sastanku Šure, sedmočlanog Vrhovnog saveta talibana, održanom u pakistanskom gradu Kveti, naveli su talibanski zvaničnici, a prenosi AP.

Takođe su rekli da je za Mansurovog zamjenika izabran Siradžudin Hakani.

Sastanak talibanskih čelnika je održan sinoć, nakon što su avganistanske vlasti zvanično potvrdile smrt dosadašnjeg talibanskog lidera, Mule Omara, prenose danas francuski mediji.

Avganistanske vlasti su juče saopštile da je Mula Omar, koji nije viđen u javnosti od kraja 2001. godine, umro prije više od dvije godine u jednoj pakistanskoj bolnici.

Avganistanska obavještajna služba potvrdila je Omarovu smrt dva dana uoči zakazane druge runde zvaničnih mirovnih pregovora u Pakistanu između predstavnika avganistanske vlade i talibana.

Avganistanski talibani su danas saopštili da "nemaju saznanja" o novoj rundi mirovnih pregovora za koju se očekuje da će početi sutra u Pakistanu.

Pakistanske vlasti su, u međuvremenu, danas saopštile da je druga runda mirovnih pregovora između vlade u Kabulu i talibana, koja je trebalo da bude održana sutra, odložena nakon što su avganistanski pobunjenici saopštili da se povlače iz pregovora, navodi AP.

Talibani, koji od 2001. godine nastoje da svrgnu vladu u Kabulu, ponovo su osvojili okrug Nau Zad u južnoj provinciji Helmand, koji su koalicione snage godinama teškom mukom obezbjeđivale.

To predstavlja veliki udarac za avganistansku vladu, koja se sada protiv militanata bori sama, bez pomoći koalicionih snaga.

Pokrajina Helmand je već godinama važno uporište talibana i centar proizvodnje opijuma.