<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

BiH izvozi oružje u 38 zemalja

SARAJEVO

Ukupna vrijednost realizovanog spoljnotrgovinskog prometa oružja, vojne opreme i robe dvojne i posebne namjene u BiH u 2014. godini iznosila je oko 247 miliona evra na osnovu profaktura dostavljenih uz zahtjeve za izdavanje dozvola.

30. juli 2015, 12:00

U prošloj godini izdato je 136 dozvola za izvoz u 38 zemalja, a 97 dozvola za uvoz robe iz 26 zemalja svijeta. Tokom 2013. godine izdato je 127 dozvola za izvoz u 39 zemalja i 83 dozvole za uvoz iz 18 zemalja.

Ukupna vrijednost realizovanog spoljnotrgovinskog prometa oružja, vojne opreme i robe dvojne i posebne namjene u BiH u 2013. godini iznosila je 81.883.398 evra, saopštio je Savjet ministara BiH.

Savjet ministara BiH danas je usvojio Izvještaj Ministarstva za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose o izdatim ispravama za spoljnotrgovinski promet oružja, vojne opreme, proizvoda dvojne i posebne namjene za 2014. godinu i Izvještaj o realizaciji spoljnotrgovinskog prometa oružja, vojne opreme, proizvoda dvojne i posebne namjene za 2013. godinu.

Ukupna vrijednost spoljnotrgovinskog prometam u 2014. godini, prema izdatim ispravama za izvoz, uvoz i privremeni izvoz i uvoz oružja, vojne opreme i roba dvojne i posebne namjene,

Savjet ministara BiH usvojio je Informaciju Koordinacionog odbora za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja BiH /SALV/ o realizaciji strateškog cilja iz dokumenta Strategija za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u BiH – "usklađivanje zakona o oružju međusobno i s međunarodnim standardima".

Preporučeno je nadležnim organima u Republici Srpskoj, kantonima i distriktu Brčko da zakone o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije harmonizuju s međunarodnim standardima - definicija, kategorizacija oružja, izgled isprave o oružju i krivične odredbe.

Koordinacioni odbor za SALV u BiH zadužen je da prati provođenje ovih zaključaka, te da ovu informaciju dostavi svim nadležnim organima u BiH radi realizacije.

Ovi zaključci rezultat su rada Međuresorne ekspertne radne grupe za usklađivanje propisa o oružju u BiH, u čijem su sastavu bili eksperti svih policijskih agencija na državnom, entitetskom i nivou distrikta Brčko, te predstavnici lovačkih udruženja i saveza u BiH.

Na sjednici je utvrđen Prijedlog osnova za zaključivanje Nota sporazuma između Savjeta ministara BiH i Vlade Kine o dodjeli bespovratne pomoći, vrijedne osam miliona kineskih juana, oko 2,2 miliona KM.

Ova sredstva biće iskorištena za realizaciju projekata o kojima će se BiH i Kina dogovoriti naknadnim potpisivanjem sporazuma.