<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Kvalitetne informacije za kvalitetne poslovne odluke

BANJALUKA

U Centralnoj banci BiH, u početku je funkcionisao Centralni registar kredita za pravna lica, odnosno za sve one koji podliježu dodjeli JIB-a, jedinstvenog identifikacionog broja.

31. juli 2015, 12:00

Nakon toga je uspostavljen Registar fizičkih lica, odnosno svih lica koja imaju JMB, pa možemo govoriti, počev od 1. januara 2007. godine, o centralnom registru kredita (CRK), koji se sastoji iz dva dijela, CRK za pravna i CRK za fizička lica.

Kako navode u Centralnoj banci BiH, u CRK je predviđeno nekoliko kategorija kreditnih institucija, prema kojima je registar i koncipiran, a to su: komercijalne banke, lizing organizacije, mikrokreditne organizacije, štedno-kreditne organizacije, osiguravajuće organizacije i druge koje ne pripadaju niti jednoj od navedenih grupacija.

U CRK za pravna lica obuhvaćene su sljedeće kategorije zaduženja: krediti (u okviru ove kategorije posebno se vode, osim "klasičnih" kredita i komisioni krediti, revolving krediti, finansijski i operativni lizing, te specifični kreditni poslovi kao npr. factoring i forfeiting), akreditivi, s posebnom naznakom da li se radi o pokrivenim ili nepokrivenim akreditivima, garancije, sa posebnom naznakom da li se radi o činidbenim ili plativim garancijama, ostala zaduženja (u okviru ove kategorije se za sada unose samo okvirni krediti).

U CRK za građane, osim prethodno navedenih, postoji dodatna kategorija zaduženja: kartično poslovanje (postoje podaci o kreditnim i charge karticama), bitno je naglasiti da postoje i podaci o žirantima po svim kategorijama zaduženja.

U okviru ovih kategorija egzistiraju, osim osnovnih podataka o klijentu, i sljedeći bitni podaci: šifra djelatnosti, datum zaduženja, iznos zaduženja, valuta na koju glasi zaduženje, datum dospijeća, iznos ostatka duga, iznos dospjelih nenaplaćenih glavnice i kamate, kategorija u koju je zaduženje svrstano prema rizičnosti (A, B, C, D ili E kategorija).

Prvenstveni cilj CRK je pružanje kvalitetne informacije komercijalnim bankama i ubuduće i ostalim finansijskim organizacijama, na osnovu koje će iste moći donijeti kvalitetne poslovne odluke. Drugi cilj je pružanje kvalitetnih podataka agencijama za bankarstvo i Centralnoj banci za njihove, prije svega, makroekonomske analize.

Institucije koje se bave kreditiranjem i dostavljaju podatke u CRK, mogu Registru pristupati isključivo uz pismenu saglasnost klijenta. U tom slučaju na raspolaganju su im dva izvještaja: izvještaj o tekućim zaduženjima klijenta i izvještaj o otplaćenim zaduženjima klijenta, koji je dostupan pet godina nakon prestanka zaduženja.

Za ažurnost i tačnost Registra odgovorne su institucije koje dostavljaju podatke u Registar.

Svi klijenti (pravna i fizička lica), ukoliko imaju sumnje da je neko neovlašteno pristupao njihovim podacima, od Centralne banke dobiće izvještaj o tome ko je (naziv institucije, te ime i prezime ovlaštene osobe) i kada (tačan datum i vrijeme), pristupao njihovim podacima.