<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Ko su generali koje će žrtvovati Izetbegović?

Predsedik RS Milorad Dodik vrši pritisak na Tužilaštvo BiH da uhapsi pet-šest bošnjačkih generala za zločine nad Srbima.

31. juli 2015, 12:00

Dodik pritisak vrši političkom ofanzivom i odlukom o referendumu o radu prvosudnih institucija BiH.

O tome koji bi to generali mogli biti najprije će, kako se navodi, biti pitan bošnjački član Predsjedništva BiH i lider najuticajnije bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović.

Prvi osumnjičeni za hapšenje su, prema "Bosnian tajmsu" koji kaže da su to prepoznali i neki portali bliski SDA, Naser Orić i Atif Dudaković.

"Tužilaštvo BiH je skoro matirano i moraće da dokaže da je nezavisno i nepristraano. Pitanje je samo smije li da zatraži i hoće li dobiti politički 'blagoslov' vladajućih bošnjačkih struktura. Taj blagoslov prvo će biti zatražen od Bakira Izetbegovića", navodi "Bosnijan tajms" u analizi pod naslovom "Ko su Bakirovi kurbani (žrtve)".

Izetbegović "vrlo korektno i principijelno" ponašao tokom nedavnog hapšenja Nasera Orića i njegovog eventualnog izručenja Srbiji.

Orićevo oslobađanje i izručenje BiH, Izetbegović, kako se navodi, može sebi da pripiše kao politički poen.

"Ali, Izetbegović nema manevarskog prostora da ikoga zaštiti pred domaćim pravosudnim instancama. Toga je svjestan i Dodik i vjerovatno mu to i jeste bio primarni politički cilj da na ovakav način zada udarac Izetbegoviću".

Ističe se da bi hapšenje Orića, Sakiba Mahmuljina, Atifa Dudakovića i Halila Brzine, kao i nekog lokalnog ratnog komandanta "Zelenih beretki" zbog "Slučaja Dobrovljačka", izazvalo revolt kod boraca koji bi oni iskalili na SDA i na Izetbegović lično.

Dodik rekao da do odluke Ustavnog suda RS o refendumu postoji prostor za razgovor o rješavanju spornih pitanja vezi sa radom Suda i Tužilaštva BiH, a da je poslije toga jedini put kojim se može ići, plebiscit.