<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Počela sjednica Predstavničkog doma FBiH, na dnevnom redu Prijedlog zakona o radu

SARAJEVO

U Sarajevu je počela sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u čijem je najavljenom dnevnom redu i Prijedlog zakona o radu.

31. juli 2015, 12:00

Ovaj prijedlog odobrio je juče Dom naroda, uz negodovanje više hiljada prosvjednika ispred zgrade Parlamenta koje je na to okupljanje pozvao Savez samostalnih sindikata BiH.

Mada je bilo najava da će se oni okupiti i danas ispred Parlamenta, to se nije desilo, ali su poslanički klubovi pojedinih stranaka, kao Socijaldemokratske partije BiH, Saveza za bolju budućnost BiH i Demokratske fronte zatražili povlačenje zakona iz najavljenog dnevnog reda.

Kao razlog su naveli da su kasno dobili njegov predloženi tekst, kao ida je sporna procedura stoga što je danas bez valjanog obrazloženja, kako su rekli, Predstavničkom domu predložen po hitnom postupku a juče je u Domu naroda bio u redovnoj proceduri.

Savez samostalnih sindikata BiH je istaknuo da je razlog protesta nezadovoljstvo članstva zbog toga što novi zakon o radu krši prava radnika ustanovljena dosadašnjim zakonodavstvom.

Predstavnici tog saveza prisustvuju današnjoj sjednici Predstavničkog doma.

Takođe, u Sarajevu je nešto ranije održan i nastavak Pete vanredne sjednice Predsjedništva Glavnog odbora Saveza samostalnih sindikata BiH (SSSBiH) u Domu sindikata u Sarajevu

Između ostaloga, načinjena je i kratka analiza jučerašnjeg protesta ispred Parlamenta FBiH.

- Imajući u vidu kratkoću vremena u kojem su se morale ispuniti sve pravne procedure, činjenicu da su u toku godišnji odmori, te da su poslodavci i Vlada FBiH uradili sve da na članove sindikata izvrše pritisak i onemoguće im dolazak na protest, Predsjedništvo GO SSSBiH izražava zahvalnost svim članovima koji su juče pred Parlamentom FBiH stali u odbranu svojih prava - kaže se u saopćenju SSSBiH.

Navodi se da je "jučerašnji skup pokazao da su radnici u Federaciji BiH jedinstveni, dostojanstveni i time su dali najbolji odgovor na sve špekulacije o mogućem nejedinstvu unutar SSSBiH".

- Savez samostalnih sindikata BiH ostaje jedinstven, nepodijeljen i odlučan u svojoj borbi za očuvanje radničkih prava - ističe se u saopšenju tog sindikata.