<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Vlada RS “jednokratno” brine o natalitetu

Dok pojedine zemlje u regionu majkama sa troje i više djece dodjeljuju stalne izvore pomoći, u Republici Srpskoj se višečlane porodice i dalje mogu nadati jednokratnim vrstama pomoći i dječijem dodatku koji prestaje kad dijete postane punoljetno.

02. august 2015, 12:00

 Predstavnici višečlanih porodica godinama upozoravaju da ono što im država daje, nije dovoljno, a nadležni kažu da bi pomogli više, ali nema dovoljno novca.

U međuvremenu broj stanovnika Srpske se progresivno smanjuje.

Majke koje u Srpkoj rode treće i četvrto dijete od države dobiju jednokratnu pomoć od 650 odnosno 500 konvertibilnih maraka, a drugo, treće i četvrto dijete dobijaju dječiji dodatak.

Od ostalih mjera pronatalne politike, kažu u Ministarstvu porodice omladine i sporta realizuju besplatne udžbenike za odličnu djecu iz višečlanih porodica.

“U novoj strategiji sa porodicu je predviđeno i besplatni udžbenici za svako rođeno dijete biće predloženo besplatni udžbenici za svako treće dijete tokom devetogodišnjeg školovanja”, kaže ministar za porodicu Jasmina Davidović.

Iz Udruženja višečlanih porodica međutim poručuju da te mjere nisu dovoljne za povećanje prirodnog priraštaja.

Crna Gora je usvojila zakon prema kome sve majke sa troje ili više djece imaju pravo na doživotnu penziju u iznosu od 70 procenata prosječne plate a to je iznos od oko 330 evra.

Krajnje je vrijeme, kažu u Udruženju “Četiri plus” da i RS uvede mjere stalne pomoći ili pomoći pri stambenom zbrinjavanju višečlanih porodica.

“Nažalost, za koju godinu neće imati kome da plate: biće sredstava ali neće imati kome da plate da rađaju djecu. Jednokratne pomoći nisu nikakvo rješenje, to bude i prođe. Treba sistemski zakonski rješavati i trajno”, poručuje predsjednik Udruženja “Četiri plus” Jovan Radovanović.

Jednokratne i slične vrste pomoći su beznačajne, kažu majke, jer se ne poštuju ni zakonski zagarantovana prava.

Zdravka Popović je postala majka prije skoro 30 godina. Tada su žene rađale djecu i odlazile na trudničko bolovanje bez straha da će zbog toga dobiti otkaz. Pita se, kako žene danas uopšte uspiju da rađaju i odgoje dijete.

“Jako loše. Ništa! Ne brinu uopšte o trudnicama, zato se djeca i ne rađaju. Posla nema i što je najgore žene čim ostanu trudne dobijaju otkaz. To je žalosno”, kaže Popovićeva.

Stalne vrste pomoći su više puta razmatrane i u RS, ali se za konstantna izdvajanja višečlanim porodicama nije našlo novca. U međuvremenu broj stanovnika RS se smanjuje, a od 2002. godine prirodni priraštaj je negativan.

Svake godine broj rođenih beba manji je za oko 300, pa je zbog nedostatka učenika više desetina područnih škola zatvoreno.